Washingtonul îşi exprimă sprijinul pentru armata libaneză în faţa islamiştilor din Tripoli

Statele Unite au salutat luni curajul arătat de armata libaneză în luptele de la Tripoli, în nordul ţării, împotriva militanţilor islamişti, confruntări care s-au soldat cu moartea a 11 militari.

323 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îşi exprimă sprijinul pentru armata libaneză în faţa islamiştilor din Tripoli

Washingtonul îşi exprimă sprijinul pentru armata libaneză în faţa islamiştilor din Tripoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite îşi exprimă sprijinul pentru Liban, "în contextul în care (această ţară) plânge pierderea unor militari şi ofiţeri care au murit apărând Libanul de grupări teroriste", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Washingtonul "salută (...) curajul membrilor forţelor armate libaneze care participă la menţinerea securităţii în Tripoli şi Akkar", a adăugat ea.

Armata libaneză a reluat, luni, după trei zile de lupte violente, controlul asupra fiefului islamist din Tripoli, un oraş din nordul Libanului afectat de repercusiuni ale conflictului din Siria vecină.

Mii de locuitori au fugit din Tripoli, unde confruntările au cauzat pagube imense. Aceste lupte, care au atins pentru prima oară centrul istoric al oraşului, s-au soldat cu 16 morţi, dintre care 11 militari.

Jennifer Psaki a subliniat că Statele Unite sunt alături de Liban şi de Guvernul acestei ţări, anunţând: "Condamnăm pe toţi cei care încearcă să semene haos în Liban şi sutem încrezători în faptul că libanezii nu vor renunţa să rămână uniţi în faţa acestei ameninţări".

Tripoli, deja afectat de repercusiuni ale conflictului sirian, se confruntă frecvent cu confruntări sângeroase între sunniţi adepţi ai rebeliunii siriene şi alawiţi simpatizanţi ai regimului lui Bashar al-Assad.

Dar este pentru prima oară când lupte de o asemenea amploare au loc în centrul "capitalei nordului" Libanului.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a salutat, de asemenea, "poziţia fermă" a premierului libanez Tammam Salam, notând că Washingtonul este "foarte încrezător" în capacitatea armatei de a-şi apăra ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici