Washingtonul renunţă la derogările acordate sancţiunilor pentru activităţile nucleare desfăşurate de Iran

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a transmis luni că nu va mai acorda derogări de la sancţiunile impuse activităţii centralei nucleare Fordow din Iran, după ce Teheranul a anunţat reluarea procesului de îmbogăţire cu uraniu la această bază, relatează site-ul agenţiei Reuters.

586 afișări
Imaginea articolului Washingtonul renunţă la derogările acordate sancţiunilor pentru activităţile nucleare desfăşurate de Iran

Washingtonul renunţă la derogările acordate sancţiunilor pentru activităţile nucleare desfăşurate de Iran

„Cantitatea legală de îmbogăţire cu uraniu în cel mai mare stat care sponsorizează teroarea este zero...Nu este niciun motiv legitim pentru reluarea îmbogăţirii cu uraniu de către Iran la fostul loc clandestin”, a declarrat Mike Pompeo în cadrul unui reportaj.

Organul ONU responsabil cu monitorizarea activităţilor nucleare şi însuşi statu iranian au comunicat, în această lună, reluarea de către autorităţile de la Teheran a îmbogăţirii cu uraniu în cadrul locaţiei, ascunsă multă vreme de iranieni.

În timp ce statele europene au încercat să menţină în vigoare Acordul nuclear din 2015, Iranul a făcut demersuri pentru distanţarea faţă de prevederile acestuia, ca urrmare a retragerii Statelor Unite din rândul statelor semnatare. Conform Acordului, Iranul trebuie să renunţe la programul de îmbogăţire cu uraniu în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale impuse, iar baza Fordow să fie transformată într-un centru pentru tehnologie, fizică şi putere nucleară.

În pofida anunţului de retragere din cadrul Acordului, administraţia Donald Trump a oferit iranienilor derogări de la sancţiuni care au permis companiilor străine realizarea de acţiuni împotriva proliferării nucleare în Iran; inclusiv cea rusească, Rosatom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici