WikiLeaks: Italia a plătit mită talibanilor pentru a-şi proteja militarii din Afganistan

Italia a plătit timp de mai mulţi ani sume importante talibanilor şi aliaţilor acestora, pentru a asigura relativa securitate a trupelor sale din Afganistan, a afirmat vineri săptămânalul Espresso, citând documente diplomatice americane obţinute de WikiLeaks.

900 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Italia a plătit mită talibanilor pentru a-şi proteja militarii din Afganistan

WikiLeaks: Italia a plătit mită talibanilor pentru a-şi proteja militarii din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul american la Roma, Ronald Spogli, a discutat de mai multe ori cu reprezentanţii guvernului de la Roma despre zvonurile privind plata mitei, care ar fi explicat, potrivit diplomaţiei de la Washington, faptul că militarii italieni sunt vizaţi de mai puţine atacuri decât trupele altor ţări din coaliţia internaţională.

L'Espresso citează trei documente diplomatice secrete, redactate în perioada aprilie - octombrie 2008, care exprimă îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu mituirea talibanilor şi a liderilor militari ai insurgenţilor.

În octombrie 2008, ambasadorul american salută decizia italiană de a mobiliza militari în regiunea de vest a Afganistanului, însă adaugă că, "din nefericire, importanţa acestei contribuţii este periclitată de reputaţia negativă tot mai accentuată a italienilor, care evită confruntările, plătesc răscumpărări şi bani pentru a obţine protecţie".

"Această reputaţie se bazează în parte pe zvonuri, în parte pe informaţii obţinute de serviciile secrete, pe care nu suntem în măsură să le verificăm integral", afirmă Spogli.

"Adevărat sau nu, cert este că italienii au pierdut 12 militari în Afganistan, mai puţini decât alţi aliaţi cu responsabilităţi similare", adaugă el. "I-am prezentat problema lui (Silvio) Berlusconi. M-a asigurat că nu ştie nimic şi că ar împiedica astfel de practici dacă ar avea dovezi", precizează documentul diplomatic american.

Începând din aprilie 2008, când guvernul de centru-stânga condus de Romano Prodi se mai afla încă în funcţie, şi în iunie 2008, administraţia americană a discutat cu autorităţile de la Roma despre acest subiect.

În 2009, forţele speciale italiene au participat la o ofensivă împotriva insurgenţilor, în cursul căreia au suferit atacuri similare celor care au vizat contingentele altor ţări. Robert Gates, în acea perioadă secretar al Apărării în administraţia americană, a discutat cu şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, exprimându-şi satisfacţia pentru "încetarea zvonurilor privind mita", afirmă L'Espresso.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici