WikiLeaks: Un ceas purtat de islamişti de la Guantanamo ar putea fi semnul apartenenţei la al-Qaida

Un ceas de un anumit tip, purtat la mână de islamişti transferaţi la Guantanamo, ar putea fi un semn de apartanenţă la al-Qaida, potrivit unor documente secrete americane provenind de la WikiLeaks, dezvăluite luni de site-ul cotidianului italian La Repubblica.

141 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Un ceas purtat de islamişti de la Guantanamo ar putea fi semnul apartenenţei la al-Qaida

WikiLeaks: Un ceas purtat de islamişti de la Guantanamo ar putea fi semnul apartenenţei la al-Qaida

Potrivit unuia dintre aceste documente, care se bazează pe concluzii ale serviciilor secrete americane, acest ceas Casio, modelul F-91W, este considerat un indiciu al apartenenţei la organizaţia islamistă a lui Osama ben Laden.

"O treime dintre deţinuţii capturaţi cu acest model la mână aveau legături cu explozivi, fie pentru că au urmat cursuri, fie pentru că aveau legături cu locuri unde erau fabricate bombe, fie pentru că aveau relaţii cu persoane identificate ca experţi în explozivi", se arată în acest document confidenţial, dezvăluit de WikiLeaks şi citat de site-ul cotidianului italian.

Peste 50 de dosare privind deţinuţi citate în documentele WikiLeaks despre Guantanamo fac referire la acest ceas Casio, afirmă La Repubblica.

Alte documente evocă arbitrariul anumitor detenţii. Între deţinuţi se aflau un afgan, în vârstă de 89 de ani, transferat la Guantanamo din cauza mai multor "numere de telefon suspecte", găsite la el, dar şi un băiat, în vârstă de 14 ani, care a fost trimis doar în baza suspiciunii că ar fi cunoscut lideri talibani locali.

WikiLeaks a oferit mai multor publicaţii, în principal cotidiene, între care şi La Repubblica, documente militare referitoare la dosarele a 779 de persoane deţinute, din 2002, în închisoarea militară din baza navală de la Guantanamo (Cuba).

Casa Albă şi-a reiterat, la începutul lui aprilie, angajamentul de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici