WSJ: Ucraina şi aliaţii plănuiesc un summit de pace fără Rusia / Se poartă discuţii şi cu China, India, Brazilia şi Arabia Saudită

  • Ucraina şi aliaţii săi plănuiesc un summit pentru pace care să excludă Rusia, potrivit unui consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt şi unor diplomaţi europeni, citaţi de publicaţia WSJ.
  • Planurile pentru o adunare, deşi sunt preliminare, beneficiază de un sprijin puternic din partea liderilor europeni, inclusiv a preşedintelui francez Emmanuel Macron.
1556 afișări
Imaginea articolului WSJ: Ucraina şi aliaţii plănuiesc un summit de pace fără Rusia / Se poartă discuţii şi cu China, India, Brazilia şi Arabia Saudită

WSJ: Ucraina şi aliaţii plănuiesc un summit de pace fără Rusia / Se poartă discuţii şi cu China, India, Brazilia şi Arabia Saudită

Preşedintele Biden şi alţi lideri de top din cadrul NATO ar urma să fie invitaţi la această reuniune, care, speră diplomaţii occidentali, ar putea avea loc cu puţin timp înainte de summitul anual al alianţei, care începe la 11 iulie.

Zelenski i-a cerut la începutul acestui an lui Macron să îl ajute în relaţiile internaţionale cu lideri precum Xi Jinping, potrivit diplomaţilor europeni. Discuţiile s-a materializat ulterior în planuri de organizare a unei conferinţe. Macron s-a oferit să găzduiască conferinţa la Paris, iar Danemarca şi Suedia au propus, de asemenea, să o găzduiască, au spus aceste persoane.

"Avem nevoie de un plan unificat al lumii civilizate responsabile care doreşte cu adevărat să trăiască în pace", a declarat Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Zelenski. Yermak a declarat pentru The Wall Street Journal că negocierile directe cu Rusia nu sunt posibile atâta timp cât trupele sale rămân în ţară. Ucraina nu va face compromisuri în ceea ce priveşte integritatea sa teritorială, adăugat el.

Oficialii europeni spun că lucrează cu Kievul pentru a reformula planul de pace în 10 puncte al Ucrainei în aşa fel încât să fie mai acceptabil pentru alte puteri globale precum India, Brazilia, Arabia Saudită şi China.

"Procesul nu este posibil fără întreaga lume, inclusiv liderii din sudul global", a declarat Yermak, care este principalul consilier al lui Zelenski.

În ultimele luni, Kievul a făcut un efort concertat pentru a se angaja cu ţări precum China, Brazilia şi India.

Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski prevede restabilirea controlului Ucrainei asupra teritoriului său, returnarea prizonierilor de război şi urmărirea penală a crimelor de război. De asemenea, propune abordarea securităţii nucleare, despre care spune că este compromisă de ocuparea de către Rusia a unei centrale nucleare, şi a securităţii alimentare, prin protejarea exporturilor de cereale, care sunt împiedicate de invazia Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici