Xi Jinping cere ajutorul Germaniei pentru a evita un război comercial între China şi UE

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la Germania să frâneze războiul comercial dintre Uniunea Europeană şi Beijing.

4065 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping cere ajutorul Germaniei pentru a evita un război comercial între China şi UE

Vorbind prin videoconferinţă cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vineri, Xi Jinping a lansat un atac voalat la adresa strategiilor de securitate economică ale UE şi a cerut Germaniei să rămână deschisă la investiţiile chinezeşti.

"Sper că Germania va împinge Uniunea Europeană să susţină principiile pieţei şi echităţii şi să colaboreze cu China pentru a proteja concurenţa loială pe piaţă şi comerţul echitabil, precum şi lanţurile industriale şi valorice stabile", i-a spus preşedintele chinez lui Scholz, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua.

Comisia Europeană a lansat o anchetă privind subvenţiile de stat care stau la baza vehiculelor electrice fabricate în China. În plus, Bruxellesul se confruntă, de asemenea, cu apeluri de a examina subvenţiile de stat pentru sectoarele energiei eoliene şi dispozitivelor medicale din China.

Xi Jinping este aşteptat să se întâlnească cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel până la sfârşitul anului. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, urmează să viziteze Beijingul şi Hong Kong-ul săptămâna viitoare.

Accentul tot mai mare pus de Beijing pe ideologie, coerciţia împotriva aliaţilor SUA, cum ar fi Japonia şi Canada, şi poziţia asertivă faţă de Taiwan au forţat guvernele UE să se concentreze pe reducerea dependenţei faţă de China. Chiar în această săptămână, prim-miniştrii Olandei şi Irlandei, care au legături comerciale masive cu China, fac un turneu în ţări de la Malaezia şi Vietnam până la Coreea de Sud, căutând pieţe alternative în Asia.

Xi Jinping pare îngrijorat de faptul că UE urmează linia americană în ceea ce priveşte China, în timp ce urmează să călătorească în SUA pentru a se întâlni cu preşedintele Joe Biden, pe fondul concurenţei dintre cele mai mari două economii ale lumii.

"Relaţiile dintre China şi Europa sunt esenţiale pentru stabilitatea ordinii mondiale şi pentru prosperitatea continentului eurasiatic", a declarat Xi. "China vede Europa ca pe un partener strategic cuprinzător şi ca pe un pol important în lumea multipolară".

Într-un scurt comunicat, biroul cancelarului a precizat că Scholz "a avut un schimb de opinii cu Xi cu privire la relaţiile bilaterale şi la cooperarea în sectorul economic".

Potrivit Xinhua, Scholz şi-a exprimat interesul pentru "aprofundarea relaţiilor germano-chineze" şi pentru "cele mai mari succese ale companiilor germane în China", fără a menţiona în mod specific poziţia sa cu privire la relaţiile UE-China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici