Xi Jinping îi răspunde lui Olaf Scholz afirmând că exporturile Chinei contribuie la reducerea inflaţiei mondiale

  • Xi Jinping a ripostat la criticile occidentale privind supracapacitatea industrială chineză, în timp ce Beijingul se bazează pe industria prelucrătoare pentru a-şi impulsiona economia.
  • Preşedintele Chinei spune că exporturile ţării ajută la reducerea inflaţiei globale şi sprijină tranziţia către o energie curată.
  • "Vrem condiţii de concurenţă echitabile", a avertizat Olaf Scholz.
31935 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping îi răspunde lui Olaf Scholz afirmând că exporturile Chinei contribuie la reducerea inflaţiei mondiale

Preşedintele Chinei i-a spus marţi cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, aflat în vizită la Beijing, că "ambele părţi ar trebui să se ferească de creşterea protecţionismului" şi să "insiste să analizeze în mod obiectiv problemele legate de capacitatea de producţie", informează Financial Times.

"Exporturile Chinei de vehicule electrice, baterii de litiu, produse fotovoltaice etc. nu numai că au îmbogăţit oferta globală şi au atenuat presiunea inflaţiei globale, dar au adus, de asemenea, mari contribuţii la răspunsul global la schimbările climatice şi la transformarea ecologică şi cu emisii reduse de dioxid de carbon", a declarat Xi Jinping, potrivit presei de stat chineze.

Comentariile au fost făcute după ce Olaf Scholz i-a avertizat, luni, pe oficialii chinezi să abordeze problema supracapacităţii industriale şi să trateze mai bine firmele străine.

"Vrem condiţii de concurenţă echitabile, bineînţeles că vrem ca firmele noastre să nu aibă restricţii", a adăugat el, identificând dumpingul, supraproducţia şi încălcarea drepturilor de autor ca fiind principalele domenii de îngrijorare.

Companiile germane au o prezenţă puternică pe pieţele din China, în special grupuri precum Volkswagen şi BASF, ceea ce complică poziţia Germaniei în ceea ce priveşte măsurile protecţioniste.

Dar companiile germane care operează în China sunt din ce în ce mai îngrijorate de diminuarea accesului pe piaţă. Două treimi dintre companiile chestionate de Camera de Comerţ Germană din China au declarat că se confruntă cu "concurenţă neloială".

Şi Statele Unite sunt îngrijorate de politicile Chinei. Săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a transmis un avertisment tranşant omologilor săi chinezi că Washingtonul nu va tolera un "şoc al ofertei" de importuri chinezeşti cu costuri reduse în mod artificial, care să fie comercializate pe pieţele sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici