Xi Jinping va obţine al treilea mandat şi devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi-a consolidat poziţia în timpul Congresului Partidului Comunist care se încheie duminică. Specialiştii spun că anul viitor Xi va obţine al treilea mandat, devenind astfel cel mai puternic lider al ţării de la Mao încoace.

943 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping va obţine al treilea mandat şi devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Xi Jinping va obţine al treilea mandat şi devine cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Experţii vorbesc despre un moment istoric după ce s-a confirmat că preşedintele Xi Jinping va rămâne la putere, încălcând un obicei de zeci de ani care limitează mandatele liderilor chinezi. După ce a condus China timp de 10 ani, Xi Jinping va rămâne în funcţie cel puţin încă un mandat de cinci ani şi, teoretic, ar putea deveni lider pe viaţă. Acest lucru îl face cel mai puternic lider din China de la preşedintele Mao încoace, iar viziunea sa a devenit din ce în ce mai greu de contestat.

Confirmarea a avut loc duminică, la finalul celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care a durat o săptămână, potrivit Sky News.

Acesta este un eveniment care are loc o dată la cinci ani şi are ca scop central selectarea persoanelor care vor conduce partidul şi statul în următorii cinci ani. Noul Comitet permanent al partidului a fost dezvăluit în timp ce preşedintele Xi i-a condus pe membrii săi pe scenă în ordinea rangului. Momentul a servit drept confirmare a faptului că va rămâne secretar general al partidului. Desemenarea oficială va avea loc în luna martie a anului viitor.

Limita de două mandate pentru preşedinţii chinezi a fost introdusă la începutul anilor 80 pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, aşa cum s-a întâmplat în perioada Mao. Totuşi, în 2018, preşedintele Xi a reuşit să elimine din constituţie limita de două mandate din constituţie, deschizând calea pentru consolidarea puterii sale.

În această săptămână au fost aduse şi alte modificări constituţionale pentru a sublinia şi mai mult statutul preşedintelui Xi în centrul partidului. Totodată, modificările aduse Comitetului permanent al partidului sugerează că acesta devine din ce în ce mai greu de contestat.

Poziţia consolidată a preşedintelui Xi în China va avea efecte în întreaga lume. Sub conducerea sa, China a devenit din ce în ce mai puternică şi mai vizibilă pe scena internaţională.

De asemenea, Xi a centralizat o mare parte a puterii în stat şi în partid eliminând rivalii şi înăbuşind disidenţa. Chinezii sunt tot mai mult supravegheaţi şi cenzuraţi, în timp ce jurnaliştii, avocaţii şi reprezentanţii societăţii civile au fost în mare parte reduşi la tăcere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici