Yasser Arafat a dispus asasinarea unor diplomaţi SUA în Sudan

Henry Kissinger a cerut Agenţiei centrale de informaţii (CIA) să menţină legăturile cu reprezentanţii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), înaintea războiului din 1973, deşi Yasser Arafat ordonase asasinarea unor diplomaţi americani, la Khartum, relatează Haaretz, în ediţia online.

16 afișări
Imaginea articolului Yasser Arafat a dispus asasinarea unor diplomaţi SUA în Sudan

Yasser Arafat a dispus asasinarea unor diplomaţi SUA în Sudan

Contactele diplomatice au fost menţionate în documentele fostului director CIA Richard Helms, care au fost puse la dispoziţia publicului săptămâna trecută. Documentele se referă la perioada în care Helms era ambasadorul Statelor Unite în Iran, în perioada 1973-1976, după ce şase ani fusese directorul CIA.

Într-o telegramă pe care Helms i-a trimis-o la 5 iulie 1973 lui Henry Kissinger, la acel moment consilierul pe probleme de securitate naţională a preşedintelui american Richard Nixon, fostul director CIA informa că Regele Hussein al Iordaniei i-a spus că serviciile secrete iordaniene au aflat despre posibilitatea organizării unor atacuri siriene în vederea recuperării Platoului Golan.

Documentele mai scot la lumină informaţii referitoare la negocierile diplomatice dintre Robert Ames, din cadrul CIA, şi liderul aparatului de securitate al Fatah, Ali Hassan Salameh, care a fost şi comandantul organizaţiei Fatah Black September. Scopul acestor legături era obţinerea de informaţii secrete în vederea avertizării asupra unor atacuri teroriste împotriva americanilor.

Potrivit aceloraşi documente, liderul palestinian Yasser Arafat l-a trimis pe Salameh la negocieri fără a ascunde responsabilitatea uciderii unor diplomaţi americani la Khartum, în martie 1973.

Salameh i-a mai spus lui Ames că OEP încearcă să-l îndepărteze de la putere pe regele Hussein şi să stabilească un stat palestinian în Iordania.

Washingtonul a răspuns că este dispus să asculte propunerile palestinienilor dar au exclus varianta răsturnării guvernului prin utilizarea forţei. La rândul său, Arafat a ameninţat, prin intermediul lui Ames, că va asedia Beirutul, dacă Guvernul libanez va acţiona împotriva OEP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici