Zbigniew Brzezinski cere distrugerea avioanelor israeliene care ar încerca să atace Iranul

Fostul consilier pentru Securitatea naţională Zbigniew Brzezinski i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să ordone distrugerea avioanelor israeliene, în cazul în care Israelul încearcă să atace complexele nucleare iraniene prin spaţiul aerian irakian, scrie Jerusalem Post în ediţia online.

41 afișări
Imaginea articolului Zbigniew Brzezinski cere distrugerea avioanelor israeliene care ar încerca să atace Iranul

Zbigniew Brzezinski cere distrugerea avioanelor israeliene care ar încerca să atace Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu suntem tocmai bebeluşi neputincioşi", a declarat Brzezinski, într-un interviu publicat duminică în The Daily Beast.

"Ei trebuie să zboare deasupra spaţiului nostru aerian în Irak (pentru a ataca Iranul - n.red.). Vom sta şi vom privi acest lucru? Trebuie să fim serioşi în legătură cu a le nega acest drept. Asta înseamnă o negare în care nu doar faci afirmaţii. Dacă zboară (deasupra spaţiului aerian irakian), mergi şi îi confrunţi. Ei au şansa de a se întoarce sau nu", a continuat fostul consilier.

"Nimeni nu doreşte acest lucru, dar ar putea fi un «Liberty» inversat", a adăugat Brzezinski, referindu-se la cazul navei americane de cercetare USS Liberty, atacată accidental de armata israeliană, în a patra zi a Războiului de Şase Zile, după ce a fost identificată eronat ca fiind o navă de război egipteană.

Brzezinski, care a fost consilier pe probleme de securitate de naţională în timpul preşedinţiei lui Jimmy Carter, l-a sprijinit pe Barack Obama în timpul campaniei sale prezidenţiale. El nu are însă nici o funcţie în actuala administraţie.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat, într-un interviu difuzat duminică la postul de televiziune CNN, că preşedintele israelian Shimon Peres i-a dat asigurări că Israelul nu a prevăzut nici un atac militar împotriva Iranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici