Zborul avionului Malaysia Airlines a fost DETURNAT de la traiectorie de un pilot "experimentat". Noi informaţii oferite de autorităţi

Oficiali militari malaysieni sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut de o săptămână, ar putea să fi fost deturnat către Oceanul Indian de o persoană care cunoştea foarte bine rutele aeriene şi poziţiile radarelor.

22599 afișări
Imaginea articolului Zborul avionului Malaysia Airlines a fost DETURNAT de la traiectorie de un pilot "experimentat". Noi informaţii oferite de autorităţi

Zborul avionului Malaysia Airlines a fost DETURNAT de la traiectorie de un pilot "experimentat" - surse militare

UPDATE 09:25 - Sistemele de transmisie ale Boeingului au fost "dezactivate", anunţă premierul Malaysiei

Mişcările zborului MH370, care a dispărut în urmă cu o săptămână de pe radare după ce a părăsit ruta pe care trebuia să o urmeze, au fost provocate printr-o "acţiune deliberată", a declarat sâmbătă premierul Najib Razak, care nu a confirmat o deturnare, relatează AFP.

Sistemele de transmisie de date ale avionului de tip Boeing 777 "au fost dezactivate", a adăugat el, într-o conferinţă de presă, dar contacte prin satelit au fost relevate timp de aproximativ şase ore după dispariţia avionului de pe ecranele radarelor civile.

Oficiali militari malaysieni sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut de o săptămână, ar putea să fi fost deturnat către Oceanul Indian de o persoană care cunoştea foarte bine rutele aeriene şi poziţiile radarelor.

Doar "un pilot experimentat, competent şi în activitate" ar putea să facă aşa ceva, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial militar malaysian care participă la operaţiunile de căutare efectuate într-o zonă imensă cuprinsă între Marea Chinei de Est şi Oceanul Indian.

Oficialul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a precizat că această ipoteză se bazează pe date înregistrate de un radar militar şi care nu au fost publicate.

Radarul a continuat să detecteze un aparat de zbor timp de mai multe ore, după ce zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile, a spus el.

Avionul s-a îndreptat către Oceanul Indian, în sens opus rutei care ar fi trebuit să o urmeze pentru a ajunge de la Kuala Lumpur la Beijing.

"Se pare că (această persoană) ştia foarte bine cum să evite radarele civile. Se pare că le-a studiat foarte îndeaproape", a adăugat oficialul militar.

Zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile după o oră de la decolare. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului.

Circumstanţele dispariţiei avionului companiei Malaysia Airlines, care avea 239 de persoane la bord, rămân învăluite în mister.

Boeing 777 este unul dintre cele mai sigure avioane de pasageri din lume.

New York Times: Avionul Boeing 777 şi-ar fi schimbat direcţia şi altitudinea de mai multe ori

Avionul de tip Boeing 777, dispărut în urmă cu o săptămână la puţin timp după ce decolase de la Kuala Lumpur în direcţia Beijing, şi-ar fi schimbat direcţia şi altitudinea de mai multe ori înainte de a pierde contactul cu turnul de control, a afirmat vineri New York Times, citat de AFP.

Potrivit cotidianului american, care citează surse apropiate anchetei, avionul ar fi urcat până la 45.000 de picioare (13.700 de metri altitudine), peste limita autorizată pentru un Boeing 777.

Semnalele radarelor indică faptul că avionul ar fi coborât ulterior până la o altitudine de 23.000 de picioare în apropiere de Penang, o insulă malaysiană foarte populată.

Aparatul de zbor, care se îndrepta atunci spre sud-vest, ar fi urcat din nou şi şi-ar fi schimbat cursul către nord-vest, în direcţia Oceanului Indian.

Dezvăluirile New York Times intervin în contextul în care Pentagonul a confirmat trimiterea navei USS Kid şi a avionului de supraveghere de tip P-8 Poseidon pentru a participa la operaţiunile de căutare.

"La solicitatea Malaysiei, USS Kid se află la nord de Strâmtoarea Malacca, în ceea ce numim zona de căutare de vest", a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren. Acest distrugător se pregăteşte să efectueze căutări în Marea Andaman şi în Golful Bengal, a adăugat el.

Avionul de supraveghere de tip P-8 Poseidon "va efectua căutări într-o zonă mai extinsă (...), în partea de nord a Golfului Bengal şi în nordul Oceanului Indian", a continuat el.

Circumstanţele dispariţiei avionului companiei Malaysia Airlines, care avea 239 de persoane la bord, rămân învăluite în mister.

Căutările s-au concentrat iniţial asupra Mării de Sud a Chinei, la est de Malaysia, pe ruta avionului. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului.

Apoi, căutările au fost extinse către Oceanul Indian, al treilea ca mărime în lume şi cu o adâncime medie de 3.900 de metri. Însă acestea nu au condus la niciun rezultat până în prezent, în pofida mobilizării unor mijloace "fără precedent", potrivit Kuala Lumpur.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici