Zece ani de la invadarea Irakului, comemoraţi în cea mai mare discreţie

Irakul comemorează, miercuri, zece ani de la invazia americană în cea mai mare discreţie şi într-un context tensionat, în care atacurile zilnice rivalizează cu instabilitatea.

382 afișări
Imaginea articolului Zece ani de la invadarea Irakului, comemoraţi în cea mai mare discreţie

Zece ani de la invadarea Irakului, comemoraţi în cea mai mare discreţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul şiit Nuri al-Maliki nu a prevăzut comemorarea în vreun fel a acestei date de 20 martie, la care, în urmă cu zece ani, Irakul era bombardat de o coaliţie americano-britanică.

Guvernul este mai înclinat că marcheze căderea Bagdadului, care a avut loc la 9 aprilie. Această zi, în timpul căreia armata americană a demolat statuia lui Saddam Hussein, simbolizează, prin ea însăşi, înlăturarea regimului preşedintelui sunnit şi a partidului acestuia, Baas.

Irakienii nu au starea de spirit necesară pentru a sărbători, cu atât mai mult cu cât dictatura lui Saddam Hussein a cedat repede locul violenţelor, de care ţara este devastată în continuare.

Marţi, un nou val de atentate care a vizat zone şiite din Bagdad şi de la periferie s-a soldat cu 52 de morţi şi peste 170 de răniţi.

Acesta nu a fost revendicat, dar grupările insurgente sunnite, între care Al-Qaida în Irak, continuă să vizeze atât şiiţi, majoritari în ţară, cât şi poliţia şi armata, în speranţa destabilizării Guvernului Maliki.

Organizaţia neguvernamentală Iraq Body Count, cus ediul în Marea Britanie, tocmai a publicat un studiu potrivit căruia cel puţin 112.000 de civili au murit începând din 20 martie 2003.

În plan politic, Irakul este departe de a încarna democraţia exemplară imaginată de preşedintele american George W. Bush la declanşarea ostilităţilor.

Maliki este criticat de aliaţii săi din coaliţia guvernamentală şi de minoritatea sunnită, care susţine că este "marginalizată".

De la sfârşitul lui decembrie, manifestaţiile reunesc în fiecare vineri zeci de mii de persoane în regiunile sunnite. Doi miniştri ai blocului Iraqiya, laic dar dominat de sunniţi, au închis deja uşa de la începutul lui februarie.

Dar observatorii şi diplomaţii văd în conflictul dintre Bagdad şi regiunea autonomă Kurdistan cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici