Zeci de mii de lituanieni au format un lanţ uman de 34 de kilometri din Vilnius până la graniţa cu Belarus, pentru a susţine protestatarii din această ţară

  • 35.000 de lituanieni au format, duminică, un lanţ uman care s-a întins pe 34 km (21 de mile) din centrul capitalei Vilnius până la graniţa cu Belarus.
  • Gestul a fost unul de susţnere pentru protestatarii din Belarus.
  • SvetlanaTsikhanouskaya: ”Puteţi înţelege mai mult decât oricine altcineva, pentru că nu cu mult timp în urmă, aţi trecut prin acelaşi lucru ca şi noi acum.”
622 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de lituanieni au format un lanţ uman de 34 de kilometri din Vilnius până la graniţa cu Belarus, pentru a susţine protestatarii din această ţară

Profimedia

35.000 de lituanieni au format, duminică, un lanţ uman care s-a întins pe 34 km (21 de mile) din centrul capitalei Vilnius până la graniţa cu Belarus, în semn de solidaritate cu protestatarii din această ţară şi liderul opoziţiei, SvetlanaTsikhanouskaya, refugiată în Lituania, scrie Reuters.
 
”Puteţi înţelege mai mult decât oricine altcineva, pentru că nu cu mult timp în urmă, aţi trecut prin acelaşi lucru ca şi noi acum”, a spus Tsikhanouskaya  într-un discurs înregistrat.
 
Aceasta nu a participat la eveniment din motive de securitate, a precizat echipa ei.
 
Dar au fost prezente personalităţi din Lituania, care şi-au arătat susţinerea faţă de cauza poporului belarus, ţinând în mâini flori sau drapele ale ţării vecine.
 
Tsikhanouskaya a fost principalul candidat al opoziţiei la alegerile din 9 august, când preşedintele Alexander Lukashenko a obţinut victoria cu 80% din voturi, rezultat despre care adversarii spun că a fost fraudat, ceea ce a declanşat proteste imense împotriva lui.
 
Străzile din Minsk au fost din nou pline de manifestanţi şi duminică.
 
”Sunt mândru că naţiunea mea a ascultat apelul şi a venit aici pentru a încuraja Belarusul”, a declarat preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda. ”Nu suntem indiferenţi şi niciodată nu vom fi indiferenţi”.
 
Ambasadorul SUA în Lituania, Robert S. Gilchrist, s-a aflat în lanţul uman, purtând steagul alb-roşu-alb, steagul Belarusului la începutul anilor 1990.
 
”Mesajul meu este că sunt încântat să mă alătur atâtor persoane care demonstrează o astfel de unitate cu oamenii din Belarus”, a declarat ambasadorul.
 
Lanţul uman a marcat aniversarea unui protest în masă împotriva guvernării sovietice la 23 august 1989, când 2 milioane de oameni s-au unit cu armele în cele trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici