Zeci de mii de minori au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice olandeze

"Zeci de mii de minori" au fost abuzaţi sexual în cadrul Bisericii Catolice olandeze între 1945 şi 2010 iar 800 de presupuşi autori ar putea fi identificaţi, a anunţat vineri o comisie de anchetă independentă într-un raport final.

199 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de minori au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice olandeze

Zeci de mii de minori au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice olandeze (Imagine: Shutterstock)

"Zeci de mii de minori s-au confruntat cu forme uşoare, grave sau foarte grave de comportament sexual abuziv între 1945 şi 2010 în cadrul Bisericii Catolice olandeze" arată un comunicat al comisiei Deetman.

"Bazându-se pe 1.795 de mărturii, comisia a putut identifica numele a 800 de autori ai abuzurilor sexuale care lucrează sau au lucrat pentru episcopii", conform raportului care precizează "dintre aceste 800 de persoane, cel puţin 105 sunt încă în viaţă".

După mai multe apariţii în presă a unor presupuse cazuri de abuz sexual, conferinţa episcopală olandeză şi conferinţa instituţiilor religioase olandeze a anunţat la 9 martie 2010 începerea unei anchete "de amploare, externă şi independentă" privind abuzurile sexuale comise de membri ai clerului catolic asupra copiilor.

"Problema abuzurilor sexuale este cunoscută în cadrul ordinelor şi episcopiilor catolice olandeze dar nu au fost luate măsurile adecvate", asigură comisia care se bazează pe o examinare a arhivelor episcopiilor, congregaţiilor şi a ordinelor olandeze.

Comisia explică această inactivitate în special prin "tabuul" reprezentat de sexualitate în societate până în anii 1960 precum şi prin structura administrativă şi cultura "închisă" din cadrul Bisericii Catolice.

Apreciind că celibatul preoţilor nu este un factor "crucial" pentru comiterea abuzurilor sexuale asupra minorilor, comisia consideră totuşi că acesta reprezintă "un risc".

Compusă din şase persoane, printre care fostul ministrul Wim Deetman, un fost judecător, profesori universitari şi un psiholog, comisia şi-a început ancheta la 24 august 2010 vizând abuzurile comise în perioada "1945 până în zilele noastre".

Estimările prezentate de comisie se bazează pe o anchetă ce a inclus mai mult de 34.000 de olandezi în vârstă de 40 de ani şi peste.

O comisie pentru consilierea Bisericii Catolice olandeze privind despăgubirea victimelor a susţinut pe 20 iunie că va acorda compensaţii în funcţie de gravitatea abuzului, cu o sumă maximă de 100.000 de euro.

Biserica Catolică a fost afectată timp de mai mulţi ani de o serie de scandaluri de pedofilie, mai ales în Austria, Belgia, Irlanda, Germania şi Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici