Zeci de mii de persoane manifestează în Iran împotriva Israelului şi Statelor Unite

Zeci de mii de persoane au început să se strângă vineri dimineaţă la Teheran şi în mai multe oraşe din Iran pentru "ziua Qods" (Ierusalim), organizată de regim pentru susţinerea palestinienilor, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică.

16 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane manifestează în Iran împotriva Israelului şi Statelor Unite

Zeci de mii de persoane manifestează în Iran împotriva Israelului şi Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste imagini prezintă mulţimi importante de oameni în mai multe oraşe din ţară, scandând "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii" şi purtând banderole pe care era scris "Qods (Ierusalimul) ne aparţine" sau fluturând drapele palestiniene.

Unele sloganuri au denunţat şi dialogul început între Israel şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas sub egida Statelor Unite, afirmând că "a face compromisuri cu Israelul înseamnă moartea Palestinei".

Iranul, care nu recunoaşte Israelul, susţine mişcarea islamistă Hamas, ce controlează Fâşia Gaza şi se opune oricărui compromis cu statul evreu.

"Într-o zi, dacă vrea Dumnezeu, vom merge să ne rugăm la Qods", a declarat comentatorul de televiziune, afirmând că "milioane de iranieni participă la manifestaţii" în întreaga ţară.

Numeroşi manifestanţi fluturau şi portrete ale ghidului iranian Ali Khamenei, care l-a susţinut ferm, în ultimul an, pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad în faţa contestărilor opoziţiei reformatoare.

Opoziţia a renunţat să îşi mai cheme susţinătorii pentru a-şi face auzite vocile la aceste manifestaţii oficiale, de teamă să nu declanşeze un nou val de represiune din partea forţelor de ordine omniprezente.

"Ziua Qods" este organizată în fiecare an, în ultima vineri din luna Ramadanului. Anul trecut, opoziţia a profitat de aceste adunări pentru a organiza la Teheran o manifestaţie paralelă împotriva realegerii controversate a preşedintelui Ahmadinejad în iunie 2009.

Singurul membru al opoziţiei care şi-a anunţat public intenţia de a manifesta, fostul preşedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi, a fost blocat vineri la domiciliul său din nordul Teheranului de bassidji, miliţiile islamice favorabile puterii, a anunţat site-ul său de Internet, Sahamnews.

Începând de duminică, miliţiile bassidji s-au strâns în fiecare seară în faţa casei lui Karoubi, care a denunţat o tentativă de intimidare pentru a-l împiedica să manifesteze.

Joi seară, miliţii islamiste înarmate i-au atacat casa şi au pătruns în imobil după ce au spart uşa, provocând schimburi de focuri cu gărzile de corp ale lui Karoubi.

Aceste confruntări s-au soldat cu răniţi de ambele părţi, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul Sahmanews şi de site-ul conservator Jahannews.

Atacatorii s-au retras provizoriu la sosirea forţelor speciale în jurul casei lui Karoubi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici