Zeci de mii de persoane protestează în Slovacia, cerând demisia şefului Poliţiei

Zeci de mii de persoane au protestat joi în Slovacia, cerând demisia şefului poliţiei, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care investiga activităţile unui grup infracţional de origine italiană, relatează site-ul postului France 24.

280 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane protestează în Slovacia, cerând demisia şefului Poliţiei

Zeci de mii de persoane protestează în Slovacia, cerând demisia şefului Poliţiei

În jur de 30.000 de persoane au participat la manifestaţiile din capitala Bratislava, a relata presa locală. Protestarii au strigat sloganuri precum "Gaspar, demisionează!", făcând referire la şeful poliţiei, Tibor Gaspar.

Ministrul slovac de Interne, Tomas Drucker, a declarat că ia în considerare demisia lui Gaspar.

Preşedintele Andrej Kiska a declarat pentru reporteri că se aşteaptă ca şeful poliţiei să fie demis în următoarele zile, adăugând că înlocuirea acestuia reprezintă un pas cheie în "recâştigarea încrederii populaţiei".

Jurnalistul Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui au fost împuşcaţi mortal pe 25 februarie. Jan Kuciak lucra la publicaţia Aktuality.sk şi în cadrul Centrului ceh pentru Jurnalism de Investigaţii, relatând despre modul în care grupul infracţional italian 'Ndrangheta s-a stabilit în Slovacia şi comite fraude cu fonduri europene împreună cu lideri politici de la Bratislava.

Uciderea celor doi a provocat noi îngrijorări privind libertatea presei şi nivelul de corupţie, ceea ce a dus la izbucnirea unui val de proteste în urma cărora premierul Robert Fico a fost obligat să demisioneze.

Manifestanţii care au protestat la sfârşitul lunii martie au cerut organizarea unor alegeri anticipate, susţinând că schimbările făcute în guvern nu sunt suficiente.

Autorităţile sunt de părere că cel mai probabil asasinarea lui Kuciak are legătură cu ultimul său articol.

Un procuror care a vorbit în condiţii de anonimitate a declarat în luna martie că dubla crimă "sugerează un contract de ucidere".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici