Zeci de oameni care protestau împotriva noii legi a cetăţeniei, reţinuţi de poliţie în New Delhi. FOTO, VIDEO

Poliţia din New Delhi a reţinut zeci de oameni care protestau împotriva noii legi a cetăţeniei, care este văzută ca anti-musulmană, după ce demonstranţii ce au început să se adune în faţa istoricului Fort Roşu din capitala Indiei, sfidând interdicţia impusă de autorităţi pentru adunările publice.

345 afișări
Imaginea articolului Zeci de oameni care protestau împotriva noii legi a cetăţeniei, reţinuţi de poliţie în New Delhi. FOTO, VIDEO

Sursa FOTO: Profimedia Images

Invocând temeri legate de lege şi ordine publică în urma protestelor violente împotriva acestei legi foarte controversate care au început săptămâna trecută, oficialii au declarat că autorităţile au impus joi interdicţii în anumite părţi ale Capitalei şi în două state mari ale Indiei.

Poliţia din Uttar Pradesh, un stat din nord care este cel mai populat din India, a anunţat, de asemenea, interdicţia de a protesta. În sudul statului Karnataka, a cărui capitală Bengaluru găzduieşte multe companii multinaţionale de tehnologie, manifestaţiile publice au fost interzise până pe 21 decembrie.

În Delhi, studenţii, politicienii şi activiştii pentru drepturile omului au solicitat o demonstraţie paşnică în zona Fortului Roşu împotriva legislaţiei impuse de guvernul naţionalist hindus al ţării în urmă cu o săptămână.

„Suntem aici pentru a demonstra paşnic împotriva acestei legi”, a declarat pentru Reuters Mohammed Maz, un protestatar din vârsta de mijloc, în timp ce a fost reţinut de poliţie în faţa Fortului Roşu.

Protestatarii spun că excluderea musulmanilor trădează o profundă discriminare a comunităţii, care constituie 14% din populaţia Indiei şi că legea este ultima mişcare dintr-o serie de încercări ale guvernului condus de partidul Bharatiya Janata pentru a-i marginaliza.

„Dacă nu astăzi, când te vei ridica pentru ţara ta? ... Alăturaţi-vă Marşului Cetăţenilor împotriva Legii cetăţeniei divizate. Veniţi alături de mine la Lal Quila (Fortul Roşu), la ora 11:00 ”, a scris pe Twitter Yogendra Yadav, un academician devenit politician.

Poliţia din Delhi a transmis că permisiunea de a organiza întrunirea a fost refuzată din cauza perturbării ordinii publice. Gările, inclusiv în apropierea Fortului Roşu şi în zonele universitare, au fost închise pentru a opri oamenii să ajungă la locul manifestaţiei.

Duminică, poliţia a luat cu asalt Universitatea Jamia Millia din New Delhi, a aruncat cu gaze lacrimogene şi a manipulat baghete pentru a sparge un protest de sute de studenţi, rănind zeci de persoane.

Cel puţin 100 de persoane au fost rănite în urma violenţelor din ultima săptămână, ceea ce a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Guvernul condus de Narendra Modi spune că noua lege va salva minorităţile religioase, precum hinduşii şi creştinii, de persecuţii în ţările vecine ca Bangladesh, Pakistan şi Afganistan, oferindu-le o cale către cetăţenia indiană. Dar legea nu se aplică musulmanilor, ceea ce criticii spun că slăbeşte fundamentele laice ale Indiei.

Legea cetăţeniei urmăreşte revocarea statutului special al regiunii Kaşmir cu majoritate musulmană şi o hotărâre judecătorească care să permită construirea unui templu hindus pe locul unei moschei dărâmate de fanaticii hinduşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici