Zeci de publicaţii din Ungaria acuză guvernul lui Viktor Orban că cenzurează relatările despre situaţia COVID-19 din spitale

  • Zeci de publicaţii media maghiare au trimis miercuri o scrisoare deschisă guvernului cerând o mai mare transparenţă şi acces la spitale pentru jurnaliştii care acoperă pandemia COVID-19.
  • Doar mass-mediei de stat din Ungaria i s-a permis accesul în interiorul secţiilor COVID, iar jurnaliştii s-au plâns că ordinul guvernului care interzice personalului medical să vorbească reporterilor a făcut imposibilă relatarea condiţiilor din spitale, creând o imagine falsă faţă de situaţia din Ungaria.
  • „Medicii şi asistenţii medicali nu au voie să vorbească în public, în timp ce membrii presei nu au voie să intre în spitale, aşa că nu putem să relata ce se întâmplă acolo”, se arată în scrisoare.
2982 afișări
Imaginea articolului Zeci de publicaţii din Ungaria acuză guvernul lui Viktor Orban că cenzurează relatările despre situaţia COVID-19 din spitale

Zeci de publicaţii din Ungaria acuză guvernul lui Viktor Orban că cenzurează relatările despre situaţia COVID-19 din spitale

Cele 28 de publicaţii au cerut acces liber pentru jurnalişti pentru a putea relata condiţiile din secţiile COVID-19.

„Întrucât oamenii sunt privaţi de aceste informaţii mulţi încă minimizează pericolele pandemiei şi nu respectă măsurile de protecţie”, se arată în scrisoare.

Viktoria Serdult, reporter pentru HVG, a declarat pentru Associated Press că accesul la astfel de informaţii „este un drept de bază pentru toţi şi poate juca un rol în salvarea de vieţi”.

"Lipsa informaţiilor poate avea consecinţe grave", a spus Serdult.

O creştere mare a deceselor şi spitalizărilor pacienţilor COVID-19 din Ungaria a pus spitalele sub presiune. Ca proporţie din populaţie, în Ungaria sunt spitalizaţi în prezent mai mulţi pacienţi cu COVID-19 decât în ​​oricare dintre celelalte 26 de ţări ale Uniunii Europene, cu excepţia Bulgariei.

Ungaria continuă să aibă cea mai mare rată săptămânală a deceselor pe cap de locuitor din lume, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Într-un răspuns la scrisoare Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului, a scris pe Facebook că „ar trebui să vindecăm pacienţii din spitale în loc să folosim camere de luat vederi” şi a acuzat „presa de stânga” că răspândeşte ştiri false şi „discreditează sistemul de îngrijire a sănătăţii”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici