Zeci de turişti israelieni au fost reţinuţi la debarcarea din avion în Turcia

Aproximativ 40 de turişti israelieni au fost reţinuţi şi interogaţi luni, la debarcare pe aeroportul internaţional din Istanbul, a anunţat Ministerul israelian de Externe.

647 afișări
Imaginea articolului Zeci de turişti israelieni au fost reţinuţi la debarcarea din avion în Turcia

Zeci de turişti israelieni au fost reţinuţi la debarcarea din avion în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pasagerii sosiţi luni dimineaţa cu un zbor al companiei Turkish Airlines au fost conduşi în săli separate pentru a fi interogaţi unul câte unul după ce le-au fost confiscate paşapoartele", a anunţat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ilana Stein.

"După o oră şi jumătate au putut să îşi recupereze paşapoartele şi au fost autorizaţi să plece", a precizat ea.

"Este pentru prima dată când ne este raportat un semenea incident şi examinăm cazul", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Unii pasageri s-au plâns, în intervenţii la posturi de radio israeliene, că au fost despărţiţi de ceilalţi călători fără explicaţii şi au fost supuşi unor percheziţii umilitoare.

Acest incident s-a produs la trei zile după ce Turcia a anunţat o serie de măsuri de retorsiune faţă de refuzul Israelului de a-şi prezenta scuze pentru interceptarea sângeroasă a unui feribot turc, în timpul căreia nouă cetăţeni turci au fost ucişi de un comando al marinei israeliene la 31 mai 2010.

Turcia a hotărât să-l expulzeze pe ambasadorul Israelului la Ankara şi să îngheţe relaţiile militare cu fostul său aliat strategic.

Turcia a fost mult timp una dintre destinaţiile turistice preferate ale israelienilor, cu peste 500.000 de vizitatori în 2008.

Dar de atunci acest număr este într-o scădere constantă, din cauza deteriorării relaţiilor între cele două ţări.

Cu toate acestea, în această vară s-a întregistrat o revenire puternică, marcată de sosirea în Turcia a 80.000 de turişti israelieni în iulie, potrivit datelor israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici