Zelenski anunţă că iranienii au permis anchetatorilor ucraineni accesul la fragmente din avionul Boeing / Preşedintele Ucrainei cere publicarea dovezilor prăbuşirii avionului

Autorităţile iraniene au permis anchetatorilor ucraineni să aibă acces la fragmentele avionului Boeing 737-800, care s-a prăbuşit miercuri la scurt timp de la decolare, se arată într-un comunicat al cabinetului preşedintelui ucrainean, relatează Associated Press.

1720 afișări
Imaginea articolului Zelenski anunţă că iranienii au permis anchetatorilor ucraineni accesul la fragmente din avionul Boeing / Preşedintele Ucrainei cere publicarea dovezilor prăbuşirii avionului

Sursa FOTO: Profimedia Images

"Este prea devreme pentru detalii specifice ale investigaţiei", se arată în comunicat.

Cabinetul preşedintelui a informat de asemenea că anchetatorii colectează ADN de la rudele ucrainenilor care au murit în incidentul aviatic pentru a identifica victimele.

Iranul a invitat o echipă de experţi din cadrul companiei producătoare de avioane Boeing pentru a participa la ancheta privind prăbuşirea avionului ucrainean.

Atât Canada, cât şi Statele Unite suspectează că avionul a fost doborât de Iran. Teheranul neagă aceste acuzaţii.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Zelenski cere publicarea dovezilor care ar putea demonstra că avionul ucrainean a fost doborât

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Statelor Unite şi celorlalte ţări occidentale să publice dovezile că avionul ucrainean, prăbuşit în Iran la scurt timp după decolare, a fost doborât, relatează site-ul cotidianului The New York Times.

Zelenski a afirmat de asemenea că ipoteza că avionul a fost doborât "nu poate fi încă eliminată sau confirmată".

Oficiali americani şi state aliate au informat joi că deţin informaţii potrivit cărora avionul a fost doborât de forţele militare iraniene.

Aeronova s-a prăbuşit la scurt timp după ce forţele iraniene au atacat cu rachete baze militare cu soldaţi americani din Irak, ca răspuns la asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani.

Liderul de la Kiev a subliniat faptul că guvernele occidentale, aliaţi în conflictul său cu Rusia, nu au oferit dovezi că avionul ucrainean a fost doborât de Iran.

"Ipoteza că o rachetă a lovit aeronava nu poate fi eliminată, însă deocamdată nu o putem confirma. Având în vedere ultimele declaraţii făcute de lideri, cerem partenerilor noştri internaţionali - în special Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii - să ofere informaţii şi dovezi privind această catastrofă comisiei care îi investighează cauzele", a declarat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai informat că urmează să discute vineri cu secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Atât preşedintele american Donald Trump, cât şi premierii Canadei şi Marii Britanii, Justin Trudeau şi Boris Johnson, au declarat că există indicii că avionul ucrainean a fost doborât de Iran. Teheranul neagă aceste afirmaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici