Zelenski face apel la UNESCO să adauge oraşul Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) să adauge oraşul ucrainean Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial, potrivit CNN.

672 afișări
Imaginea articolului Zelenski face apel la UNESCO să adauge oraşul Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial

Zelenski a declarat marţi că 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituţii culturale şi clădiri religioase (au fost) deteriorate de loviturile ruseşti în Ucraina în timpul războiului".

„Trebuie să dăm un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun", a spus preşedintele Ucrainei într-un discurs în faţa reprezentanţilor celor 58 de state membre ale consiliului executiv al UNESCO.

El le-a cerut reprezentanţilor UNESCO să adauge portul Odesa pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial.

„Unul dintre paşii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa, un oraş frumos, un port important al Mării Negre şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări. Împreună cu partenerii noştri, am pregătit dosarul de nominalizare a oraşului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO. Odesa, la fel ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este o ţintă pentru loviturile ruseşti. Vă rugăm să sprijiniţi Odesa. Arătaţi la nivelul UNESCO tocmai că teroarea rusă trebuie să înceteze", a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai cerut ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO.

Organismul ONU a anunţat într-un comunicat de presă că a primit oficial dosarul de nominalizare şi că acesta „va fi verificat de organismele consultative şi la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării".

Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecţie extinsă în conformitate cu Convenţia UNESCO din 1972 pentru protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural", a precizat acesta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici