Zelenski în Parlamentul European: Europa este „casa” Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut joi un apel emoţionant către parlamentarii de la Bruxelles pentru a permite ţării sale să devină parte a Uniunii Europene, insistând că Europa este „casa” Ucrainei, potrivit CNN.

206 afișări
Imaginea articolului Zelenski în Parlamentul European: Europa este „casa” Ucrainei

În timpul unei alocuţiuni în Parlamentul European, Zelenski a declarat că ţara sa şi UE împărtăşesc aceleaşi valori şi că „standardul de viaţă european” şi „regulile de viaţă europene” sunt „atunci când legea guvernează”.

„Aceasta este Europa noastră, acestea sunt regulile noastre, acesta este modul nostru de viaţă. Iar pentru Ucraina, este un drum spre casă, un drum spre casa sa”, a declarat Zelenski, făcând referire la obiectivul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Mă aflu aici pentru a apăra drumul spre casă al poporului nostru”, a adăugat el.

Mesajul emoţionant al lui Zelenski a fost conceput pentru a încerca să se conecteze cu parlamentarii UE în timp ce continuă să facă presiuni pentru ca Ucraina să adere la blocul comunitar.

El a subliniat că Ucraina împărtăşeşte valorile cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia, despre care a spus că încearcă să ducă ţara sa înapoi în timp.

Preşedintele ucrainean i-a avertizat pe legislatorii europeni că Rusia vrea să întoarcă Europa la xenofobia din anii 1930 şi 1940. „Răspunsul pentru noi la acest lucru este nu”, a spus el. „Noi ne apărăm. Trebuie să ne apărăm”.

Zelenski a mulţumit tuturor ţărilor care au furnizat arme şi asistenţă militară Ucrainei, subliniind în acelaşi timp că ţara sa are încă nevoie de tancuri moderne, de rachete cu rază lungă de acţiune şi de avioane de luptă moderne pentru a-şi proteja securitatea, despre care a spus că este şi securitatea Europei.

„Avem nevoie de tunuri de artilerie, de muniţii, de tancuri moderne, de rachete cu rază lungă de acţiune şi de avioane de vânătoare moderne”, a declarat Zelenski. „Trebuie să îmbunătăţim dinamica cooperării noastre şi să acţionăm mai repede decât agresorul”, a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a prezentat pe Zelenski înainte de discursul său, spunându-i: „Nu am avut timp să vorbesc cu Zelenski: Ucraina este Europa şi viitorul naţiunii dumneavoastră este în Uniunea Europeană. Noi vă susţinem. Libertatea va învinge”.

Zelenski a mai spus joi că va avea mai multe întâlniri bilaterale la Bruxelles pentru a discuta problema furnizării de avioane de luptă Ucrainei şi că discuţiile pe care le-a avut până acum în capitala belgiană au fost „foarte concrete, foarte precise”.

„Sunt foarte inspirat de declaraţiile dumneavoastră că Europa va fi alături de noi până la victoria noastră. Am auzit acest lucru de la o serie de lideri europeni şi le sunt foarte recunoscător pentru acest lucru”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă care a urmat reuniunii Consiliului European.

„Am auzit despre disponibilitatea de a ne oferi armele şi sprijinul necesar, inclusiv avioanele. Şi voi avea o serie de întâlniri bilaterale acum şi facem pentru a ridica problema avioanelor de luptă şi a altor aeronave”, a spus el. „Aşa că lucrăm şi vom continua să lucrăm la Bruxelles”.

Volodimir Zelenski a făcut o călătorie „secretă” la Bruxelles joi, la o zi după ce a efectuat o vizită surpriză la Londra şi Paris, în cadrul unui turneu diplomatic neanunţat în capitalele europene, cu scopul de a convinge Occidentul să trimită mai multe arme şi sprijin militar pentru a contracara o aşteptată ofensivă de primăvară a Rusiei.

Apelul său reînnoit de a adera la UE vine după ce Ucraina a devenit oficial stat candidat la UE anul trecut. Este posibil să mai treacă ani buni până când Kievul va putea începe negocierile de aderare pentru a adera la blocul comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici