Zelenski îndeamnă ţările din Balcani la o cooperare privind producţia de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să obţină sprijinul Balcanilor pentru viziunea sa privind pacea în Ucraina şi a promovat ideea unei producţii comune de arme. El şi-a susţinut demersul la summitul de două zile al ţărilor din sud-estul Europei care se desfăşoară în Albania.

279 afișări
Imaginea articolului Zelenski îndeamnă ţările din Balcani la o cooperare privind producţia de armament

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Summitul din capitala albaneză, Tirana, are loc în contextul în care Kievul încearcă îmbunătăţirea capacităţilor sale defensive pentru a respinge forţele ruseşti, într-un moment în care viitorul sprijin al SUA, la doi ani de la invazia Rusiei, este neclar, notează Reuters.

"Suntem interesaţi de o producţie comună (de arme - n.r.) cu dumneavoastră şi cu toţi partenerii noştri", a declarat miercuri Zelenski în discursul său în faţa delegaţiilor din Albania, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Croaţia, Moldova şi România.

"Există aproximativ 500 de companii de apărare care operează în Ucraina, fiecare dintre ele adaugă forţă, dar nu este suficient pentru a câştiga împotriva lui Putin. Vedem problemele legate de aprovizionarea cu muniţie, ceea ce afectează situaţia de pe câmpul de luptă", a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a propus organizarea unui forum de apărare ucraineano-balcanic la Kiev sau într-o capitală balcanică pentru a încuraja cooperarea în domeniul armamentului.

Pe de altă parte, o declaraţie comună semnată de ţările participante la reuniune arată că liderii acestora sunt de acord să ia parte la un summit de pace condus de ucraineni în Elveţia în această primăvară pentru a discuta viziunea lui Zelenski asupra păcii.

Iniţiativa de pace a lui Zelenski, care prevede o retragere militară rusă de pe întreg teritoriul ucrainean, nu a implicat Rusia în discuţii până acum, fiind considerată de Moscova ca fiind un eşec.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici