Zona de evacuare din jurul centralei Fukushima a fost extinsă

Guvernul japonez a decis luni extinderea zonei de evacuare în jurul centralei nucleare avariate Fukushima, fixată până în prezent la o rază de 20 de kilometri în jurul instalaţiei, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

57 afișări
Imaginea articolului Zona de evacuare din jurul centralei Fukushima a fost extinsă

Zona de evacuare din jurul centralei Fukushima a fost extinsă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Riscul unei scurgeri punctuale majore este redus considerabil, a afirmat luni Yukio Edano, dar expunerea prelungită la doze mici de radioactivitate poate constitui un pericol care justifică această măsură de precauţie, a explicat el.

"Este un lucru foarte dificil, dar vom cere populaţiilor vizate să plece luna viitoare", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dincolo de distanţa de 20 de kilometri, Guvernul preconizează să le ordone locuitorilor din localităţi precise, şi nu într-un perimetru circular dat, să îşi părăsească locuinţele. În acest sens, Guvernul va lua în calcul măsurătorile de radioactivitate efectuate şi cumulul radiaţiilor pe care oamenii le pot suporta pe durată lungă.

Cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi (numărul 1), avariată de cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie, au suferit o serie de incidente şi au înregistrat scurgeri de vapori radioactivi.

Guvernul a evacuat deja persoanele care locuiesc pe o rază de 20 de kilometri şi le-a recomandat celor care locuiesc pe o distanţă între 20 şi 30 de kilometri să plece sau să se închidă în case.

Mai multe organizaţii internaţionale, între care şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), au cerut de mai multe săptămâni extinderea zonei de evacuare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici