Ce arată primul studiu privind imunizarea post-vaccin COVID. Ce se întâmplă cu persoanele care nu au trecut prin infecţie şi se vaccinează. Ce recomandă specialiştii autorităţilor

  • Divizia de cercetare a Grupului MedLife a extins eşantionul analizat, de la 179 de persoane înrolate iniţial în studiu, la 741 persoane. Din aceştia, 85% nu au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2.
  • Doar două persoane din eşantionul evaluat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, respectiv 0,27%.
  • 4 persoane din categoria celor care nu au avut infecţie COVID-19 în trecut s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin.
  • Nicio persoană din lotul analizat nu a fost confirmată pozitiv la 10 – 12 zile în urma administrării dozei de rapel.
  • Toate persoanele care au trecut anterior prin boală au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanţi anti-Spike după administrarea vaccinului.
38468 afişări
Imaginea articolului Ce arată primul studiu privind imunizarea post-vaccin COVID. Ce se întâmplă cu persoanele care nu au trecut prin infecţie şi se vaccinează. Ce recomandă specialiştii autorităţilor

Ce arată primul studiu privind imunizarea post-vaccin COVID. Ce se întâmplă cu persoanele care nu au trecut prin infecţie şi se vaccinează. Ce recomandă specialiştii autorităţilor privind vaccinarea celor care au făcut boala

Experţii MedLife anunţă noi concluzii din demersul de cercetare referitor la dezvoltarea răspunsului imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19. După extinderea eşantionului la 741 de persoane, probele analizate de specialiştii diviziei de cercetare provin în proporţie de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 şi 82 de ani şi de 18% de la bărbaţi cu vârste între 20 şi 79 de ani.
 
Pentru a observa în dinamică evoluţia titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin şi respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului. 
 
Din eşantionul analizat s-au evidenţiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecţiei prin test RT-PCR efectuat anterior.
 
Specialiştii anunţă că doar două persoane din eşantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării.
 
În ceea ce priveşte infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului.
 
 

Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală

 
Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% din cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiştii au identificat şi o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval.
 
În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentraţie >=80AU/ml, deşi nu au trecut anterior prin boală, creşte considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuşi, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.
 
„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de aşteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens şi prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar Medicină de laborator în cadrul MedLife. 
 

Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare

 
Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecţie SARS-CoV-2, experţii atrag atenţia că titrul de anticorpi neutralizanţi este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întăreşte ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa şi SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eşantionul studiat de specialiştii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infecţie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanţi în intervalul 18-20 zile de la prima doză. 
 
„În urma infecţiei cu SARS-CoV-2 pot fi detectaţi atât anticorpi anti-N, cât şi anticorpi-S, aceştia fiind un marker specific al “întâlnirii” dintre virus şi organismul gazdă. Însă, ce ne atrage atenţia este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat în urma vaccinării de persoanele care au trecut prin boală comparativ cu cele care nu au intrat în contact cu virusul până la momentul vaccinării. Astfel, observăm că cei din prima categorie pot dezvolta după administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decât al celor care nu au trecut prin boală”, a adăugat Dr. Dabu.
 
Reprezentanţii MedLife anunţă că demersul de cercetare continuă, obiectivul fiind acela de a monitoriza pe termen mediu şi lung (3, 6 luni) evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi dobândiţi post-vaccinare şi identificarea precoce a momentului în care titrul de anticorpi neutralizanţi începe să scadă. Totodată, compania are în desfăşurare un amplu studiu de secvenţiere a genomului SARS-CoV-2, urmărind traseul şi mutaţiile pe care virusul le poate suferi. 
 
 
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine  
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici