Din nou, Kosovo

AUTOR: GEORGE FRIEDMAN

2652 afișări
Imaginea articolului Din nou, Kosovo

Din nou, Kosovo

Au avut loc câteva altercaţii între protestatarii sârbi înrmaţi şi poliţia kosovară. Motivul este că, acum ceva timp, Kosovo a cerut conducătorilor auto să renunţe la plăcuţele de înmatriculare sârbe şi să le înlocuiască cu plăcuţe kosovare. Pe 10 decembrie, sârbii care locuiesc în Kosovo au început să ridice baricade. Locuitorii din Kosovo i-au confruntat, iar poliţia kosovară a blocat punctele de trecere de la graniţă. A urmat un trafic enorm, s-a deschis focul armelor şi s-a folosit chiar şi o grenadă paralizantă. Focurile s-au oprit, însă ameninţările au continuat.

Geopolitical Futures

Deschiderea focului din cauza unor plăcuţe de înmatriculare ar putea părea exagerate, însă vorbim despre Balcani. Este o zonă relativ mică, are mai multe naţionalităţi, iar graniţele politice nu se potrivesc cu cele etnice. În anii 1990, a avut loc aici un război civil enorm între aceste grupuri etnice. De exemplu, sârbii sunt creştini, iar bosniacii sunt musulmani. Sârbii şi bosniacii trăiesc aproape unii de ceilalţi. Războiul civil a inclus chiar şi tabere de concentrare, în care se estimează că au murit în jur de 100.000 de bosniaci – un număr negat de sârbi. Cu toate acestea, nu există îndoială că s-a vărsat sânge.

Luptele puteau să se extindă în Kosovo, sudul Serbiei. Kosovarii sunt etnici albanezi şi musulmani care trăiesc într-o zonă revendicată de Serbia. Când forţele sârbe au început să intre în Kosovo, SUA şi guvernele europene, conştiente de masacrul din Bosnia, au fost îngrijorate că ar putea fi provocat un altul în Kosovo. Aeronave NATO, în special britanice şi americane, au executat atacuri aeriene pentru a forţa sârbii să plece. Bombardamentele au fost extinse în Serbia şi au inclus chiar atacuri aeriene împotriva capitalei, Belgrad. Acele atacuri au provocat numeroase pagube pentru cetăţenii sârbi.

SUA au vrut să ajungă la un acord de încetare a focului cu sârbii. Preşedintele Serbiei a refuzat, în mare parte din cauza furiei sale venite în urma bombardării Belgradului şi pentru că îi era teamă să nu fie supus acuzaţiilor la Haga – ceea ce s-a şi întâmplat, ulterior. Incapabil să securizeze capitularea Serbiei, atacurile au continuat.

SUA au apelat la ruşi, care au relaţii bune cu sârbii. Ruşii i-au convins să accepte un acord de încetare a focului. În schimb, ruşii au vrut să fie trataţi egal ca ocupanţi ai Serbiei şi Kosovo, impunând un acord de încetare a focului în toate regiunile ca egali ai NATO. Americanii neagă că ar fi ajuns la acest acord cu ruşii. Ruşii spun că nu au avut niciun motiv pentru care să negocieze cu NATO, în afară de acesta. Trupele ruseşti au ajuns în aeroportul Kosovo ca trupe de menţinere a păcii. Au fost înconjuraţi de trupele NATO şi forţaţi să plece. Acest eveniment a influenţat mult ascensiunea lui Vladimir Putin şi neîncrederea la adresa SUA. L-a convins că SUA au vrut să distrugă Rusia şi, astfel, el a ajuns preşedinte în baza promisiunii că nu va permite ca Rusia să fie tratată cu dispreţ în viitor.

Aşadar, kosovarii şi sârbii se ceartă pe plăcuţe de înmatriculare şi pe alte lucruri. Ceea ce pare neimportant pentru alţii nu este la fel şi pentru ei. În Balcani, amintirile sunt lungi şi de neiertat. Balcanii afectează totul în jurul lor. Primul Război Mondial a început în Bosnia. Însă, pentru vremurile noastre, concluzia Războiului din Kosovo a evoluat într-o neîncredere a ruşilor în SUA.

Acum avem un război în care sunt implicate SUA şi Rusia. Nu le merge bine ruşilor până acum. Când lupţi într-un război, forţarea inamicului pentru distragerea atenţiei este esenţială, în special când există – cel puţin pentru Rusia – un blocaj. Au căutat alte modalităţi pentru a distrage atenţia ucrainenilor, însă americanii trebuie distraşi.

Serbia este aproape de Rusia, aşa cum a fost multă vreme. SUA au o istorie în regiune. Încă un conflict între Serbia şi Kosovo nu va schimba cursul războiului din Ucraina, însă ar putea să provoace schimbarea concentrării americanilor dacă ar disloca forţe pentru protejarea Kosovo, o obligaţie care se înrădăcinează în anii 1990. Oricum, Rusia are puţin de pierdut, iar Serbia este mereu pregătită să se ia la harţă cu Kosovo.

Am început cu altercaţiile dintre Serbia şi Kosovo asupra unor probleme neimportante legate de plăcuţele de înmatriculare. Luaţi în considerare faptul că motivul pentru deschiderea focului nu are nicio legătură cu problemele neimportante, ci cu încercarea de a recrea Războiul din Kosovo. Dacă ruşii voiau o diversiune fără riscuri, puteau face asta prin Serbia. Desigur, au mai fost altercaţii înainte de acest lucru, însă mereu sunt. Întrebare nu este cum au început, ci către ce se îndreaptă. Aşadar, urmărirea graniţei dintre Serbia şi Kosovo ar putea să merite osteneala.

Geopolitical Futures

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici