VIDEO   IEŞI PE PLUS VIDEO. Cum investim smart şi ce domeniu alegem? Ce trebuie să ştim despre legislaţia fiscală, cu invitatul Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală la firma KPMG

  • Bugetul personal: cum îl realizăm smart?
  • Investiţiile: ce trebuie să ştim înainte să dăm banii?
  • Cât de sigur este să investeşti în aur? Dar în criptomonede?
799 afişări
„Ieşi pe plus”, o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank, l-a avut ca invitat în cadrul celei de-a treia ediţie pe Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală la firma KPMG. 
 
Specialistul a prezentat cele mai utile sfaturi privind realizarea şi menţinerea unui buget personal, ce trebuie să ştim înainte să investim şi ce este optimizarea fiscală, printre altele. 
 

Bugetul personal: cum ne ajută?

 
Strategie şi planificare. Două cuvinte cheie când vine vorba despre buget, economii şi planuri de viitor. 
 
Bugetul conţine venituri şi cheltuieli. Întotdeauna vrem să ne diminuăm foarte mult cheltuielile şi să ne maximizăm nivelul veniturilor, cred că asta este esenţa unei administrari eficiente a unui buget. Putem vorbi de bugete pe termen scurt, bugete pe termen lung care includ şi o anumita zonă de strategie şi planificare”, explică Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală la firma KPMG. 

Ce este optimizarea fiscală?

 
Ne place cuvântul „optimizare”, dar cum se traduce acesta în domeniul financiar?
 
Toată această chestiune (strategie, planificare a bugetului) se poate traduce sub denumirea de optimizare, optimizare fiscala dacă vorbim de obligaţii fiscale. Optimizare fiscala care ar trebui să fie o preocupare pentru toata lumea. Noi toţi ne dorim să plătim cât mai puţine taxe şi impozite la bugetul de stat în limitele cadrului legal oferite de legislaţie”, mai arată expertul. 
 

Cum să investim cu cap?

 
Investiţiile sunt un domeniu tentant dar cu multe capcane, acesta este un lucru ştiut. Specialistul arată ce zone de investiţii sunt mai sigure şi de care anume e indicat să ne ferim, pentru a nu pierde banii. 
 
Aici putem vorbi de o paletă largă în ceea ce priveşte apetitul românilor pentru asemenea investiţii. Cred că cele mai importante sunt cele legate de zona imobiliară, de chirii, pentru că sunt destul de facil de administrat. Vorbim de zona de investiţii în criptomonede, zona care prinde din ce în ce mai mult apetitul românilor, e un fenomen global, există un entuziasm foarte mare în acest sens. (...)
 
Nu putem vorbi de acelaşi risc la investiţiile imobiliare versus investiţiile în criptomonede, unde avem un risc extrem de ridicat, este o zonă extrem de volatilă din perspectiva investiţională, care ne poate aduce câştiguri foarte bune într-un termen scurt, dar la fel putem avea şi pierderi semnificative. (...) Din perspectiva taxarii, fie că vorbim de venituri din chirii, fie că vorbim de venituri realizate din criptomonede sau din metale pretioase, şi aici avem de-a face cu un apetit destul de substanţial al persoanelor fizice de a investi în metale pretioase, în aur mai exact. Avem şi nişte beneficii ăn ceea ce priveşte tratamentul fiscal pentru că avem scutire în ceea ce priveşte zona de TVA, avem şi nişte deduceri suplimentare. Aurul, în perioade de criză cum este şi aceasta, generata de contextul social al pandemiei, aurul a fost şi este o zona investiţională apreciată de că tre populaţie”, explică Negrescu.
 
 
De unde e bine să cumperi aur dacă alegi asta ca metodă de investiţie?
Cum îţi poţi optimiza bugetul în aşa fel încât optimizarea să nu fie considerata evaziune fiscală?
Este mai rentabil din punctul de vedere al taxării să îţi iei un apartament pe firmă sau pe persoana fizică? 
Ce trebuie să ştim despre declaraţia unică?
De ce e important să ştim legislaţia fiscală?
Ce venituri extra există şi ce bonificaţii acordă periodic statul? 
 
 
La toate aceste întrebări, dar şi altele, Alin Negrescu, partener consultanţă fiscală la firma KPMG, oferă răspunsuri în cadrul celei mai noi ediţii a emisiunii Ieşi pe plus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici