Federaţia condusă de românul Vizer l-a suspendat 10 ani pe judoka algerian Fethi Nourine, care a refuzat să înfrunte un israelian la Olimpiadă

  • Forul suprem al judoului l-a pedepsit cu o lungă suspendare nu doar pe judoka algerian, ci şi pe antrenorul său.
  • „Prin propagandă politică şi religioasă, au încălcat Carta Olimpică”, a fost explicaţia IJF.
  • Fethi Nourine nu este la prima abatere de acest gen, un gest identic a comis şi în 2019.
813 afișări
Imaginea articolului Federaţia condusă de românul Vizer l-a suspendat 10 ani pe judoka algerian Fethi Nourine, care a refuzat să înfrunte un israelian la Olimpiadă

Fethi Nourine, 30 de ani

Fără propagandă politică sau religioasă în sport. Regulile olimpice sunt clare. Pentru nesocotirea lor, judoka algerian Fethi Nourine a fost suspendat de Federaţia Internaţională de Judo (IJF), condusă de românul Marius VIzer, pentru următorii 10 ani.

Sportivul în vârstă de 30 de ani, categoria 73 kg, se retrăsese de la Jocurile Olimpice de la Tokyo pe 23 iulie, motivând public decizia prin faptul că nu era dispus să înfrunte un atlet israelian, Tohar Butbul.

Asta i-a adus o pedeapsă grea, pentru el şi pentru antrenorul său, Amar Benikhlef. Nourine a spus că sprijinul său politic pentru cauza palestiniană i-a făcut imposibilă competiţia.

Cei doi trebuiau să concureze pe 26 iulie, după eventuala victorie împotriva sudanezului Mohamed Abdalrasool.

După o primă excludere temporară din competiţii, IJF a format o comisie de anchetă, care şi-a încheiat acum activitatea: este clar că cei doi - potrivit unui comunicat de presă al aceleiaşi federaţii internaţionale - „au folosit Jocurile Olimpice ca platformă de protest şi promovare a propagandei politice şi religioase, care reprezintă o încălcare clară şi gravă a statutelor IJF, a Codului de Etică al IJF şi a Cartei Olimpice. Prin urmare, în acest caz nu se poate impune altă sancţiune decât o suspendare severă".

Sancţiunea, valabilă până la 23 iulie 2031, poate fi atacată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Nu este prima dată când Fethi Nourine se retrage să nu înfrunte un judoka israelian: s-a mai întâmplat şi la Cupa Mondială din 2019, tot la Tokyo.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici