Biroul notarial al Iuliei Scântei, propusă de PNL şi votată de Senat ca să devină judecător CCR, a autentificat una din tranzacţiile considerate suspecte de DNA în dosarul Tudorache, trimis Curţii Supreme de Justiţie

  • DNA: Inculpata Adina Tudorache a înstrăinat, în februarie 2011, 2 apartamente către inculpatul Niţă şi soţia acestuia, persoane apropiate inculpaţilor Tudorache, pentru suma de 300.000 de euro, încasată în numerar, conform contractului de vânzare cumpărare autentificat de Biroul Notarial „Scântei Laura Iuliana”
  • Biroul Notarial „Scântei Laura Iuliana” se află pe aceeaşi stradă pe care se află şi imobilele familiei Tudorache investigate de DNA
  • În rechizitoriu, procurorii DNA acuză o serie de „transferuri fictive de proprietate”
  • Iulia Scântei, senator PNL, a fost votată pe 3 mai 2022, ca nominalizare a PNL, pentru un post de judecător al CCR din partea Senatului României, numirea sa fiind contestată la CCR
648 afișări
Imaginea articolului Biroul notarial al Iuliei Scântei, propusă de PNL şi votată de Senat ca să devină judecător CCR, a autentificat una din tranzacţiile considerate suspecte de DNA în dosarul Tudorache, trimis Curţii Supreme de Justiţie

Sursa foto: MediafaxFoto

Biroul Notarial „Scântei Laura Iuliana”, deschis de senatoarea PNL Iulia Scântei, încă din 2008, după ce a ocupat funcţii în Ministerul Justiţiei, apare nominalizat de două ori în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cazul fostului primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache.

În dosarul în care DNA îi acuză pe Daniel Tudorache, pe soţia acestuia şi pe Ion Niţă, de săvârşirea unor fapte de corupţie, procurorii DNA susţin că în 2011, una dintre tranzacţiile imobiliare pe 2 apartamente ale familiei Tudorache a fost autentificată la Biroul Notarial al Iuliei Scântei.

Iată nominalizările din rechizitoriul DNA:

„Din analiza acestor venituri anuale se observă că singura sumă semnificativă este reprezentată de încasarea în anul 2011 a sumei de 1.257.192 lei cu titlu de venituri din transferul proprietăţilor imobiliare. Această sumă provine de la inculpatul NIŢĂ Ion, ca urmare a vânzării fictive a unui imobil. Suma a fost încasată în numerar, conform contractului de vânzare-cumpărare nr.103/09.02.2011, autentificat la BNP Scântei Laura Iuliana. Această tranzacţie poate reprezenta o modalitate de transmitere a unor sume de bani de provenienţă ilicită către inculpatul TUDORACHE Daniel, prin intermediul inculpatei TUDORACHE Constanţa Adina, din partea inculpatului NIŢĂ Ion. (...)”

„Conform evidenţelor cadastrale, inculpata TUDORACHE Constanţa-Adina cumpără, în anii 2008 şi 2009,  de la terţe persoane, apartamentul de la etajul 2 (s.u. 45,87 mp) şi  apartamentul nr.2 de la etajul 1 (s.u. 57,23 mp) pentru suma totală de 120.000 euro (70.000 + 50.000) pe care o plăteşte în numerar.

Ulterior, în data de 09.02.2011, inculpata TUDORACHE Constanţa Adina  înstrăinează ambele apartamente către inculpatul NIŢĂ Ion şi soţia acestuia, NIŢĂ Angelica-Violeta, persoane apropiate inculpaţilor TUDORACHE Daniel şi TUDORACHE Constanţa Asuna, pentru suma de 300.000 euro (echivalentul a 1.276.080 lei la un curs BNR de 1 euro/4,2536 lei), încasată în numerar – conform contractului de vânzare-cumpărare nr.103/09.02.2011, autentificat la BNP Scântei Laura Iuliana. (La data înstrăinării, apartamentul situat la etajul 2 al clădirii figurează într-un litigiu – cerere de revendicare a reclamantului Pop Radu Şerban.)”.

Potrivit datelor publice, Biroul Notarial „Scântei Laura Iuliana” (ulterior Iulia Scântei & Codrin Macovei, ulterior „Iulia Scântei & Asociaţii”) se află pe aceeaşi stradă (str. Paris, Bucureşti, lângă Guvernul României) pe care se află şi imobilele familiei Tudorache ale căror tranzacţii au fost investigate de DNA.

„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obţinute în mod nelegal”, DNA îl acuză pe Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, inclusiv că ar fi „achiziţiont  bunuri imobile pe numele fostei soţii, în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar”.

În rechizitoriu, procurorii DNA acuză o serie de „transferuri fictive de proprietate”: „Inculpata TUDORACHE Constanţa Adina transferă fictiv, în patrimoniul unor persoane apropiate (inculpatul NIŢĂ Ion şi soţia acestuia Niţă Angelica Violeta), dreptul de proprietate asupra unor imobile la un preţ mult mai mare decât preţul iniţial de achiziţie şi ulterior le redobândeşte la un preţ cu mult inferior înstrăinării anterioare; ulterior transferului fictiv de proprietate, pentru o perioadă, beneficiază de unul din atributele dreptului de proprietate  (fructus) prin încasarea chiriei plătită în baza unui contract în care sus-numita nu avea nicio calitate”.

DNA îl acuză pe Daniel Tudorache de complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, pe soţia acestuia, Adina Tudorache, de complicitate la spălare de bani şi pe Ion Niţă de două infracţiuni de trafic de influenţă, dosarul fiind judecat la Curtea Supremă de Justiţie din România.

Iulia Scântei, senator PNL, a fost votată pe 3 mai 2022, ca nominalizare a PNL, pentru un post de judecător al CCR din partea Senatului României.

Nominalizarea Iuliei Scântei pentru CCR a fost contestată de USR la Curtea Constituţională, pe motiv că în timpul procedurii de desemnare a acesteia au fost încălcate chiar prevederile legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, Iulia Scântei nefiind audiată în plenul Senatului.

Pentru a fi numit judecători al CCR, candidaţii pentru aceste funcţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, potrivit articolului 143 din Constituţia României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici