Ce spune raportul final despre cauza tragediei de la Spitalul Piatra Neamţ. Avocat Cuculis: „Unitatea era mai degrabă o hală decât o facilitate de tratat persoane bolnave”

  • S-a încheiat raportul pe incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, unde au murit 15 oameni, anul trecut, în noiembrie.
  • Adrian Cuculis, avocatul rudelor unei victime, a spus care sunt rezultatele.
  • Echipamentele medicale s-au aprins de la candelele din salon.
1794 afișări
Imaginea articolului Ce spune raportul final despre cauza tragediei de la Spitalul Piatra Neamţ. Avocat Cuculis: „Unitatea era mai degrabă o hală decât o facilitate de tratat persoane bolnave”
„Raportul dat de către experţi este devastator. Nereguli majore în tot spitalul. De 10 ani nu s-a făcut nicio renovare, nu exista carte tehnică a imobilului iar in secţia ATI existau candele aprinse.
 
Este adevarat, în sectia respectivă mureau mulţi şi asta este tradiţia, însă în preajma instalaţiilor de oxigen, oamenii aceştia chiar se jucau cu focul. Răspunderea este atât de variată încât vor răspunde şi cei de la IGSU, managerii spitalului, precum şi Consiliul judeţean, dar ţi cei care au făcut reparaţii „pe genunchi” acolo.
 
Raportul scoate la iveală, de fapt, că Spitalul Piatra Neamţ era mai degrabă o hală decât o facilitate de tratat persoane bolnave”, spune avocatul Adrian Cuculis, pentru MEDIAFAX.
 
10 oameni au murit în incendiul. În zilele următoare au murit alţi 5. Medicul Cătălin Denciu, care era de gardă la momentul respectiv, a sărit în foc să îşi salveze pacienţii şi a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.
 
Marţi, PÎCCJ a transmis, printr-un comunicat, stadiul dosarului incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. 
 
Redăm întregul comunicat.
                                
„Având în vedere referirile făcute în mass-media privind dosarul care are ca obiect incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ din data de 14 noiembrie 2020, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
 
Activităţile efectuate până la această dată în cauza sus-menţionată, instrumentată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au urmărit administrarea unui probatoriu complex, astfel:
 
1. Au fost efectuate cercetări la faţa locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 şi 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.
 
2. Au fost dispuse şi efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât şi ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza aceloraşi împrejurări. Menţionăm că în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obţinute în urma unui ordin european de anchetă.
 
Pentru 5 expertize dintre cele menţionate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse şi alte 3 noi expertize medico-legale.
 
Totodată, au fost dispuse şi efectuate 6 expertize genetice în vederea stabilirii identităţii victimelor.
 
3. A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparţinând personalului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ISU Neamţ, 3 persoane vătămate, 59 aparţinători ai  persoanelor decedate în incendiu, precum şi alte peste 20 de persoane lucrători la societăţi comerciale şi întreprinderi individuale.  
 
Majoritatea persoanelor menţionate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.
 
4. Au fost ridicate înscrisuri medicale şi financiar-contabile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 15-25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziţii şi ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.
 
5. A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC Bucureşti – LIEC Iaşi, INSEMEX Petroşani, INEC Bucureşti (3 expertize), expertize în construcţii, expertize privind rezistenţa materialelor, expertiză tehnico-ştiinţifică traseologică, o constatare în materie financiară şi o constatare tehnico ştiinţifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.
 
6. Au fost efectuate cinci percheziţii informatice şi întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum şi două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul şi pentru verificarea unor ipoteze de lucru.
 
De asemenea, au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, dintre care enunţăm: verificări la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, STS, Administraţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi restituiri de bunuri şi altele.
 
Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
 
În vederea stabilirii persoanelor faţă de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecţi este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
 
Prezentarea unor date concrete în acest moment în sensul cauzelor producerii incendiului ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei.
 
Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
 
Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici