Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că sunt două scenarii pentru ca fugarul Cătălin Cherecheş să fie adus în ţară: cel cu termen scurt, în care acesta consimte şi revine în 10 zile, sau cel în care refuză predarea şi atunci termenul este de 60 de zile.

1030 afișări
Imaginea articolului Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei

Alina Gorghiu a spus că sunt două scenarii pe care decizia cadru nr. 2002/584 a JAI-ului le prevede în cazul fugarilor condamnaţi definitiv.

Primul scenariu este cel în care fugarul va fi adus în ţară în termen 10 zile dacă consimte la predare.

„Ca atare, dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheş va fi de acord să se predea şi să revină în România termenul va fi unul scurt: 10 zile. Vorbesc de art. 17, alin. 2 din această decizie cadru”, a spus ministrul Justiţiei.

Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru, în care acesta nu consimte predarea, refuză predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile.

„Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine statului român. Nu avem voie să excercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania (...). Trebuie să precizez că Germania, cu privire la numărul de persoane predate în România este pe locul 2 după Marea Britanie”, a mai spus Gorghiu.

În acest an, Germania a predat României 150 de persoane condamnate.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, a fost prins, marţi seara, în Augsburg, Germania, şi urmează să fie adus în ţară.

Prefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, a emis, miercuri, ordinul privind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici