CSM a decis suspendarea din funcţii a magistraţilor trimişi în judecată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, suspendarea din funcţii a magistraţilor Gabriela Ghiţă, Sterian Guli şi Gheorghe Cerbeanu, trimişi în judecată pentru fraudarea examenului de anul trecut pentru funcţii de procurori şefi.

33 afișări
Imaginea articolului CSM a decis suspendarea din funcţii a magistraţilor trimişi în judecată

CSM a decis suspendarea din funcţii a magistraţilor trimişi în judecată (Imagine: Mediafax Foto)

Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţii a procurorilor Sterian Guli, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni şi Gabriela Ghiţă, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ca urmare a "punerii în mişcare a acţiunii penale" în dosarul fraudării examenului pentru procurori şefi.

De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a decis suspendarea din funcţie a judecătorului Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vâlcea, pentru acelaşi motiv.

Fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă a înaintat CSM, în urmă cu două săptămâni, cererea de pensionare, însă decretul prezidenţial în acest sens nu a fost emis încă. Astfel, în urma trimiterii procurorului Gabriela Ghiţă în judecată, Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie suspendarea acesteia din funcţie.

Ceilalţi doi magistraţi trimişi în judecată în acest dosar - procurorii Dumitru Gheorghe şi Eugen Cojocaru - au fost suspendaţi din funcţii în decembrie 2007, prin hotărâre a Secţiei pentru procurori a CSM.

Fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă, alături de patru magistraţi şi un notar, au fost deferiţi justiţiei pentru implicarea în fraudarea examenului de anul trecut pentru funcţii de procurori şefi.

Gabriela Ghiţă, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi preşedinte al comisiei de examinare la concursul desfăşurat în perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007, este acuzată de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Un alt procuror de la Parchetul ICCJ, Eugen Cojocaru, este trimis în judecată în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă şi instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Totodată, în acest dosar sunt acuzaţi şi Dumitru Gheorghe, procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti, pentru cumpărare de influenţă, Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, Sterian Guli, şeful Parchetului Judecătoriei Urziceni, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, precum şi Gheorghe Bucur, notar bucureştean, fost judecător la ICCJ şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici