CSM dă aviz negativ la cererea de revocare a lui Doru Ţuluş

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, joi, aviz negativ, cu majoritate de voturi, la cererea de revocare a lui Doru Ţuluş din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

1 afișare
Imaginea articolului CSM dă aviz negativ la cererea de revocare a lui Doru Ţuluş

Aviz negativ de la CSM la cererea de revocare a lui Doru Ţuluş

Înainte de decizia Secţiei de procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a susţinut că Secţia a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a demarat anchete după bunul plac al şefului acesteia, procurorul Doru Ţuluş.

Chiuariu, citând din Raportul Inspecţiei Consiliului superior al Magistraturii (CSM) privind activitatea DNA, a trecut în revistă o serie de încălcări ale normelor legale făcând referire la blocarea anchetelor de către serviciile de investigaţii, plângeri, necomunicări ale soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale părţile vătămate pentru a nu putea face contestaţii, nedistribuirea aleatorie a cauzelor, ci după bunul plac al procurorilor.

Totodată, Tudor Chiuariu a arătat că poliţiştii judiciarişti au fost delegaţi în activităţi exclusiv ale procurorilor, respectiv în verificarea competenţelor procurorilor anticorupţie, plângeri în care s-au declanşat urmăriri penale şi termenele de rezolvare-expertize.

Chiuariu a mai spus că au fost depistate de Inspecţia Judiciară a CSM acte procedurale neconforme, precum 118 dosare mai vechi de un an de la sesizare şi 41 de dosare mai vechi de şase luni în care urmărirea penală a fost declanşată.

Ministrul Justiţiei a arătat că Secţia a II-a a DNA a făcut raportări false către inspectori, susţinând că sunt 67 de dosare mai vechi de un an, în realitate fiind 118 şi 36 de cauze mai vechi de şase luni în care ancheta fusese declanşată, în loc de 41.

Demnitarul a spus că aceste chestiuni vor rămâne "în analele istoriei" şi că disfuncţionalităţile n-au făcut decât să alimenteze convingerea că se încalcă drepturile omului şi legea.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Secţia a II-a a DNA este dominată de abuz şi arbitrariu, practica fiind de a muşamaliza şi a întârzia anumite dosare, de a se formula petiţii anonime pentru a se deschide anchete folosite în şantaje politice şi economice.

Potrivit ministrului, inspectorii au identificat cauze privind privatizări dubioase, spălări de bani, evaziuni fiscale de milioane de euro, dosarele fiind plimbate în diferite secţii ale instituţiei.

La rândul său, Doru Ţuluş a făcut referire la note de constatare a activităţii DNA mai vechi, precizând că lărgirea competenţei procurorilor anticorupţie a determinat ca toate cauzele de înşelăciune, evaziune fiscală cu prejudiciu mai mare de un milioon de euro au fost remise DNA. Potrivit lui Ţuluş, după modificarea competenţei DNA s-au înmulţit sesizările care ajunseseră "de necontrolat".

În 8 octombrie, Secţia de procurori a CSM şi-a însuţit, cu unanimitate de voturi, Raportul privind controlul de fond asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se constată o serie de deficienţe în special la Secţia a 2-a condusă de procurorul şef Doru Ţuluş.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut încă din 8 mai revocarea din funcţie a lui Doru Ţuluş, solicitare care a generat reacţii din partea societăţii civile, soldate cu un control de fond la DNA, care au relevat, printre altele, declanşări de anchete preferenţiale ale procurorilor Secţiei a II-a.

Potrivit modificărilor legilor privind magistraţii, ministrul Justiţiei are dreptul de a cere CSM revocarea sau numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT, adjuncţilor acestora, a procurorului general al României şi ai adjuncţilor acestuia, avizul Consiliului fiind consultativ. Preşedintele ţării este cel care decide asupra cererii ministrului Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici