CSM, de acord cu propunerea DNA de arestare a procurorilor Georghe Dumitru şi Eugen Cojocaru

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marţi noaptea, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a procurorilor Georghe Dumitru şi Eugen Cojocaru în dosarul fraudării examenului de promovare în funcţii de conducere pentru magistraţi.

2 afișări
Imaginea articolului CSM, de acord cu propunerea DNA de arestare a procurorilor Georghe Dumitru şi Eugen Cojocaru

CSM, de acord cu propunerea DNA de arestare a procurorilor Georghe Dumitru şi Eugen Cojocaru

Membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat decizia după aproximativ şase ore de dezbateri, timp în care au analizat toate probele din dosarul privind fraudarea examenului.

În favoarea cererii DNA au votat patru din cei şase membri ai Secţiei de procurori, doi dintre aceştia nefiind prezenţi, respectiv Cristian Deliorga şi Graţiana Isac.

Ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale în cazul procurorilor Dumitru şi Cojocaru, aceştia au fost suspendaţi din funcţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi seară, avizul Secţiei pentru procurori a CSM privind propunerea de arestare preventivă a lui Gheorghe Dumitru - procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti şi candidat la ocuparea postului de conducere de la acest Parchet şi a lui Eugen Cojocaru - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al Comisiei de examinare.

Fără acest aviz, magistraţii nu puteau fi prezentaţi instanţei de judecată. Potrivit articolului 42, alineatul 2 din Legea 317/2004, "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea sau arestarea preventivă a procurorilor".

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, că imposibilitatea obţinerii avizului pentru reţinerea procurorului Eugen Cojocaru din cauza neîntrunirii numărului de voturi demonstrează că Secţia pentru procurori a CSM nu a vrut să-şi asume răspunderea, blocând ancheta procurorilor anticorupţie.

Marţi, procurorii DNA au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Gheorghe Dumitru. Totodată, procurorii DNA au dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a notarului Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM.

La sfârşitul lunii noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă penală care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul Parchetelor, fiind puse sub învinuire mai multe persoane din magistratură.

Miercurea trecută, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut public numele celor cinci magistraţi şi a unui notar implicaţi în fraudarea examenului de promovare în funcţii de conducere a procurorilor şi judecătorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici