CSM, despre procedura de concurs pentru ocuparea funcției de președinte al ICCJ: Asigură tranziția

Publicat: 22 05. 2025, 13:47
Sigla ICCJ poate fi vazuta in timpul reconstituirii procesului lui Eichmann, un proiect educational privind Holocaustul si drepturile omului, eveniment organizat in Sala de Sedinta a Sectiei I Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din Bucuresti, luni, 19 mai 2025. ALEXANDRA PANDREA/GMN/MEDIAFAX FOTO

CSM a transmis un punct de vedere cu privire la declanșarea procedurii de concurs pentru ocuparea funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Potrivit rațiunii dispozițiilor legale în vigoare, procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se declanșează într-un interval de timp care să asigure o tranziție instituțională adecvată responsabilităților funcției. Procedura de concurs a fost declanşată în considerarea unor factori obiectivi, de natură administrativă, ce au impus adaptarea punctuală a calendarului, respectiv necesitatea asigurării participării efective a unui număr cât mai mare de candidați eligibili, evitând interferența cu perioada de vacanță judecătorească în lunile iulie şi august 2025”, transmite CSM.

Calendarul concursului asigură continuitatea practicii administrative anterioare a Consiliului, ultimele două concursuri fiind declanşate la 30 mai 2019, respectiv 02 mai 2022, transmite CSM.

„Calendarul concursului, astfel cum a fost stabilit, nu este de natură să afecteze posibilitatea vreunuia dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a participa la această procedură întrucât pentru niciunul dintre aceștia condiția de vechime prevăzută de lege nu se împlinește în perioada 16 iunie – 16 septembrie 2025. Condiţia existenţei unei vătămări a fost anterior analizată în mod definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 6464/2020, prin care s-a statuat că norma care stabileşte un anumit termen pentru declanşarea concursului este în beneficiul candidaţilor, iar sancţiunea nerespectării acesteia poate fi invocată doar de către persoanele a căror posibilitate de a-şi depune candidatura ar fi fost vătămată”, mai arată CSM.

Anunțul privind declanșarea procedurii de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost făcut în 19 mai, în ziua următoare alegerilor prezidențiale, în urma cărora Nicușor Dan a fost ales președinte al României.

Mandatul judecătoarei Corina Corbu, șefa ICCJ, expiră pe 16 septembrie 2025.