CSM: Nivel de încredere în sistemul judiciar sub media europeană

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) admite, în Raportul privind starea Justiţiei în 2007, dat publicităţii marţi noapte, că nivelul de încredere al populaţiei în sistemul judiciar a fost, anul trecut, unul dintre cele mai scăzute din statele UE şi că reformele nu au produs rezultate evidente.

50 afișări
Imaginea articolului CSM: Nivel de încredere în sistemul judiciar sub media europeană

Şedinţă a CSM (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"În anul 2007, nivelul de încredere al populaţiei în justiţie, fie că este vorba de sistemul judiciar în general, de instituţiile sale reprezentative – instanţele, parchetele, Consiliul Superior al Magistraturii, sau de persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora, rămâne la un nivel scăzut. Astfel, potrivit unui Eurobarometru realizat în toamna anului 2007, justiţia ocupa abia locul al optulea în clasamentul instituţiilor în care românii au încredere, indicată de un procent de 26 la sută dintre respondenţi", se precizează în concluziile documentului citat, publicat, marţi noapte, pe site-ul CSM.

CSM citează şi din Raportul final al "Studiului asupra opiniilor şi atitudinilor (condiţii iniţiale) privind implementarea reformei sistemului judiciar din România", realizat de Gallup Organization România în cadrul Proiectul Reforma Sistemului Judiciar, document care susţine că nivelul de încredere în justiţie se situează în jurul valorii de 20 la sută.

"Nivelul scăzut de încredere al cetăţenilor priveşte atât instituţiile sistemului, cât şi, cu unele variaţii procentuale, practicienii din cadrul acestuia, nu numai judecătorii şi procurorii, dar şi avocaţii, executorii judecătoreşti, funcţionarii din justiţie şi poliţiştii", se arată în raportul CSM.

CSM îşi însuşeşte şi nivelul scăzut de satisfacţie a cetăţenilor faţă de eficienţa sistemului judiciar, "numai 21 la sută fiind mulţumiţi de modul său de funcţionare, în timp ce 71 la sută sunt nemulţumiţi".

Totuşi, există şi un aspect pozitiv, evidenţiat ca atare de studiul din care CSM citează. "Ca aspect pozitiv, 51 la sută dintre respondenţi (44 la sută în cazul parchetelor) au evidenţiat preocuparea instanţelor privind respectarea drepturilor omului", se arată în documentul Consiliului.

În opinia CSM, rezultatele sondajelor "evidenţiază că sistemul judiciar din România se află, ca şi multe dintre celelalte instituţii fundamentale ale statutului de drept, de altfel, la un nivel de încredere dintre cele mai scăzute dintre statele membre ale Uniunii Europene".

Potrivit documentului, odată cu primul an al României ca stat membru al Uniunii Europene, exigenţa cetăţenilor faţă funcţionarea instituţiilor statutului a crescut, românilor crescându-le aşteptările pentru un standard calitativ unic al serviciilor publice.

Totuşi, CSM apreciază că, în 2007, sistemul judiciar a evoluat, existând "progrese importante" şi un grad mai ridicat de satisfacţie faţă de funcţionarea sistemului judiciar înregistrat atunci când evaluarea este bazată pe experienţa directă a cetăţenilor (cu alte cuvinte, în rândul justiţiabililor, a cetăţenilor care au fost implicaţi direct în procedurile judiciare).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici