Deva: Fost secretar de stat, audiat în dosarul căutătorilor de comori

Fostul secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor Ioan Opriş a fost audiat, vineri, în procesul căutătorilor de comori din munţii Orăştiei, el declarând că a aflat despre posibila existenţă a unei brăţări dacice din aur la o expoziţie de la Frankfurt.

2 afișări
Imaginea articolului Deva: Fost secretar de stat, audiat în dosarul căutătorilor de comori

Deva: Fost secretar de stat, audiat în dosarul căutătorilor de comori

Fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor între anii 2001-2004, Ioan Opriş a declarat la Tribunalul Hunedoara că în anul 2001 a aflat despre posibila existenţă unei brăţări dacice din aur la o expoziţie la Frankfurt şi a desemnat un specialist român să ia legătura cu expertul străin care a studiat obiectul de patromoniu.

Ioan Opriş a spus în faţa judecătorului că a aflat despre brăţara dacică dintr-o comunicare a Ministerului de Interne şi a vehiculat numele chestorului de Poliţie Lazăr Cârjan, actualul şef al Direcţiei Generale de Paşapoarte. Chestorul de poliţie Lazăr Cârjan a fost coordonatorul anchetelor în cazul uciderii vicepreşedintelui PSD Hunedoara Sorin Moldovan, împuşcat în cap în centrul Devei la 30 noiembrie 2000, şi în dosarul deschis criminalului Radu Opriş, după ce a fost şi el împuşcat mortal de poliţişti. Se pare că acesta a auzit despre existenţa brăţării în timpul anchetei în cele două cazuri.

Ana Lucia Marineascu, unul dintre specialiştii români care au expertizat brăţările dacice răscumpărate de la un colecţionar din SUA, a fost şi ea audiată, anul acesta, în dosarul căutătorilor de comori şi a confirmat autenticitatea bijuteriilor. "Brăţările sunt autentice în proporţie de 99%, dar urmează ca ele să fie supuse unor analize de laborator pentru a se stabili cu exactitate autenticitatea lor", a spus, în timpul audierii, cercetătorul Ana Lucia Marinescu.

În afară de fostul secretar de stat, judecătorii de la Tribunalul Hunedoara au mai audiat, vineri, încă un martor.

Următorul termen în procesul căutătorilor de comori a fost stabilit pentru 7 septembrie, când vor fi audiaţi alţi martori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici