BREAKING  DIICOT a clasat părţi din dosarul 10 august: Şefii din Jandarmerie scapă de acuzaţii

  • Potrivit DIICOT, a fost clasat dosarul care viza tentativă de lovitură de stat.
  • A fost clasată şi partea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
  • Partea în care erau cercetaţi jandarmii care au lovit protestatarii a fost declinată către Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare.
3407 afișări
Imaginea articolului  DIICOT a clasat părţi din dosarul 10 august: Şefii din Jandarmerie scapă de acuzaţii

DIICOT a clasat părţi din dosarul 10 august FOTO Mediafax

DIICOT anunţă că au fost clasate părţi importante din dosarul privind protestul din 10 august 2018. 
 
Prima clasare este cea a dosarului care cerceta o tentativă de lovitură de stat. Dosarul a fost deschis după o plîngere a Jandarmeriei, care acuza că protestatarii voiau să ia cu asalt sediul Guvernului. 
 
DIICOT explică contrariul: „Acţiunile violente circumscrise evenimentelor publice care au avut loc în data de 10 august 2018 (...) chiar dacă scopul declarat a fost acela de determinare a renunţării acestora la funcţiile publice deţinute, nu au avut şi nu au putut avea valoarea de afectare a securităţii naţionale circumscrisă unei acţiuni menite fie a genera schimbări la nivelul ordinii constituţionale, fie a îngreuna sau împiedica exercitarea puterii de stat”.
 
A doua clasare îi vizează pe şefii din Jandarmerie: Laurenţiu Cazan, comisarul de poliţie Mihai Dan Chircă, Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile.
 
Toţi erau cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. 
 
Procurorii DIICOT au declinat, însă, către Parchetul General, dosarul în care erau anchetaţi jandarmii care au lovit protestatarii din Piaţa Victoriei. 
 
Prin ordonanţa din data de 26.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus următoarele:
 
  •  Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale;
 
  •    Declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

 

  • Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN şi colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;

 

  •  În vederea aprecierii incidenţei în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispoziţiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la lovire sau alte violenţe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanţei a fost comunicat prim-procurorului acestei unităţi de parchet. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici