DNA dezaprobă modul în care CSM manipulează datele conţinute de raport

Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a permis manipularea datelor conţinute în Raportul întocmit ca urmare a inspecţiei judiciare efectuate la DNA

4 afișări
Imaginea articolului DNA dezaprobă modul în care CSM manipulează datele conţinute de raport

DNA dezaprobă modul în care CSM manipulează datele conţinute de raport

La data de 10 septembrie 2007, Raportul CSM a fost trimis şi semnat de vicepreşedintele CSM, Nicolae Dan Chiujdea, pe suport electronic - în plic sigilat, lui Daniel Morar, procuror şef al DNA, cu atenţionare expresă că documentul nu are caracter public până la 3 octombrie 2007, dată la care se va discuta în Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM.

DNA precizează că, în raport cu reglementările CSM, Consiliul a stabilit un termen până la care DNA să finalizeze observaţiile cu privire la conţinutul provizoriu al Raportului CSM. Numai după integrarea observaţiilor DNA, Raportul avizat şi discutat în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM dobândeşte caracter definitiv şi devine public.

"Cu toate acestea, în ziua de 17 septembrie 2007, în două cotidiane centrale au apărut date din Raportul întocmit de inspectorii judiciari, Raport care, în parte, este afişat pe pagina de internet a unuia dintre cotidiane", arată DNA.

Publicarea în formă nedefinitivă a Raportului CSM este de natură să pună instituţia în dificultate din următoarele motive: "prin prezentarea parţială, trunchiată şi scoasă din context a unor date din Raportul CSM şi a unor neadevăruri, precum şi prin publicarea acestor date înainte de formularea observaţiilor de către procurorii DNA, instituţia noastră este plasată într-o lumină nefavorabilă; lipsa de profesionalism a celor doi procurori inspectori ai CSM care au analizat activitatea Secţiei a II-a a DNA a făcut ca, în Raport, să se regăsească informaţii confidenţiale, respectiv date despre interceptarea convorbirilor telefonice într-o cauză concretă, în condiţiile în care ancheta penală nu este finalizată, iar persoanelor interceptate nu li s-a adus la cunoştinţă acest lucru, conform art.913 alin.4, 5 din Codul de procedură penală. Acest lucru îngreunează urmărirea penală, iar finalizarea anchetei este pusă sub semnul întrebării".

"Având în vedere modul defectuos în care conducerea Secţiei pentru procurori a CSM a gestionat concluziile raportului referitoare la activitatea DNA şi pentru o informare corectă a opiniei publice, în momentul trimiterii la CSM a observaţiilor procurorilor DNA la Raport, ne rezervăm dreptul de a afişa observaţiile pe pagina de internet a DNA", se arată în comunicatul DNA.

Conducerea Consiliul Superior al Magistraturii a sugerat că scurgerile de informaţii ar fi putut proveni de la ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, sau de la procurorul general al României, Codruţa Kovesi, ambii membrii de drept ai Consiliului, respectiv ai Secţiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a respins afirmaţia potrivit căreia ar fi furnizat jurnaliştilor date din raport, subliniind că, dacă ar fi făcut-o, "ar fi făcut-o într-o conferinţă de presă", mai ales că în raport sunt acuzaţii mult mai grave decât cele apărute în ediţiile de luni.

Pe de altă parte, procurorul general Kovesi a precizat că nici măcar nu a desfăcut plicul care conţinea în format electronic raportul inspectorilor şi că îl va preda intact CSM-ului.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici