Doi bărbaţi acuzaţi de terorism, predaţi autorităţilor americane

Un chilian şi un palestinian, acuzaţi de autorităţile judiciare americane de terorism au fost predaţi, marţi dimineaţă, autorităţilor SUA, după ce, în luna iulie, au fost arestaţi pe teritoriul României, a informat Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

1 afișare
Imaginea articolului Doi bărbaţi acuzaţi de terorism, predaţi autorităţilor americane

Doi bărbaţi acuzaţi de terorism, predaţi autorităţilor americane

Cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" - Otopeni, au fost predaţi, de către poliţiştii Biroului Naţional Interpol, unei escorte speciale a Poliţiei Statelor Unite ale Americii, chilianul Moreno Godoy Luis Felipe (59 de ani) şi pe palestinianul Al Ghazi Tareq Mousa (53 de ani) .

Cei doi au fost localizaţi şi arestaţi pe 7 iunie, în urma unei acţiuni internaţionale.

În cursul lunii mai 2007, Birourile Drug Enforcement Administration (DEA) din Washington şi Atena, coordonate de asistentul procurorului general al SUA, au solicitat sprijinul ofiţerilor Seviciului de Combatere a Traficului cu Substante Interzise din Poliţia de Frontieră şi procurorilor DIICOT, pentru prinderea a două persoane pe numele cărora fuseseră emise mandate de arestare pentru terorism şi despre care se deţineau informaţii că se vor vor afla pe teritoriul României, în perioada următoare.

Poliţiştii de frontieră l-au identificat, în Bucureşti, cetăţeanul spaniol, de origine chiliană, Luis Felipe Moreno Godoy, şi pe cetăţeanul polonez, de origine palestiniană, Al Ghazi Tareq Mousa, operaţiune dificilă din cauza faptului ca cei doi nu comunicau între ei şi schimbau frecvent locaţiile de cazare.

Activităţile au fost coordonate de autorităţile americane, care au declanşat, în 7 iunie 2007, o acţiune la nivel internaţional de reţinere a unor persoane suspectate de terorism.

După reţinerea, în Spania, a cetăţeanului argentinian de origine irakiană Monzer Al Kassar, capul reţelei de terorism din care făceau parte şi cele două persoane reţinute pe teritoriul României, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră au declanşat, în forţă, două acţiuni simultane, în două locaţii diferite din Bucureşti, în urma cărora au fost reţinuti cei doi bărbaţi.

Potrivit autorităţilor americane, pe numele celor doi erau emise mandate de arestare de asociere în vederea furnizării de resurse unei organizaţii teroriste, spălare de bani, asociere în vederea obţinerii şi folosirii de rachete antiaeriene şi asociere în vederea uciderii unor cetăţeni ai Statelor Unite ale Americii şi fuseseră condamnaţi la închisoare pe viaţă.

În acest context, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la 21 septembrie, prelungirea arestării provizorii a celor două persoane reţinute de autorităţile judiciare române şi totodată extrădarea acestora către SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici