Dosarul de 27 de volume al DNA: „Au fost cumpărate doze de vaccin în cantităţi uriaşe fără nicio explicaţie logică”. În total – 90,3 milioane de doze, la o populaţie eligibilă pentru vaccinare de 10,7 milioane. România a vrut să cumpere chiar mai mult vaccin: aproape 6 doze pentru fiecare dintre cei 18,9 milioane de români cu vârsta de peste 2 ani

  • Procurorul George Adrian Matei, şeful delegat al Secţiei I a DNA, cel care a obţinut în 2019 şi condamnarea lui Liviu Dragnea, lucrează în dosar de mai bine de 2 ani
  • DNA crede că Vlad Voiculescu ar fi comis a două fapte de abuz în serviciu şi o faptă de complicitate la abuz în serviciu, Ioana Mihăilă – o faptă de abuz în serviciu, iar Florin Cîţu – două presupuse infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu
  • În dosar DNA menţionează pe larg desele certuri între Ministerul de Finanţe şi cel al Sănătăţii pe cumpărarea de vaccinuri dar şi problemele descoperite de Curtea de Conturi cu nişte facturi suspecte
  • DNA anchetează legalitatea şi risipa: faptele – cred procurorii - ar fi fost săvârşite cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize
  • Procurorii DNA cer Preşedintelui Klaus Iohannis şi Senatului României aviz pentru urmărirea penală a fostului premier al României, Florin Cîţu (PNL), şi foştilor miniştri ai Sănătăţii – Vlad Voiculescu (USR) şi Ioana Mihăilă (Reper)
  • În iulie 2023, într-un interviu în exclusivitate pentru Aleph News şi Mediafax, Marius Voineag, procurorul şef al DNA, spunea că instituţia pe care o conduce are „câteva dosare serioase pe pandemie” iar „câteva vor genera ceva impact”
6242 afișări
Imaginea articolului Dosarul de 27 de volume al DNA: „Au fost cumpărate doze de vaccin în cantităţi uriaşe fără nicio explicaţie logică”. În total – 90,3 milioane de doze, la o populaţie eligibilă pentru vaccinare de 10,7 milioane. România a vrut să cumpere chiar mai mult vaccin: aproape 6 doze pentru fiecare dintre cei 18,9 milioane de români cu vârsta de peste 2 ani

Foto: Arhiva

Procurorii DNA anchetează achiziţia de vaccinuri în România, din perioada pandemiei, de mai bine de 2 ani.

Din datele transmise în vederea obţinerii avizului pentru urmărirea penală a lui Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, procurorii creionează un tablou al lanţului de decizie şi al hotărârilor succesive, pus în sarcina demnitarilor decidenţi în România, la final de an 2020 şi pe parcursul anului 2021, din care reiese cum statul român a cumpărat şi în neştire în total – pentru o populaţie eligibilă pentru vaccinare de doar 10,7 milioane – 90,3 milioane de doze de vaccin, cu un surplus de 52,8 milioane de doze.

Pentru acest fapt DNA calculează un prejudiciu de 1.005.498.687 de euro, fără TVA, la bugetul public.

Ba mai mult, un scandal prin adrese derulat în 2021 - între Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii - arată că România era pe cale să cumpere chiar mai vaccin. În total – 107,92 de milioane de doze. Acest număr corespundea la un raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condiţiile extinderii vaccinării la populaţia peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”.

Anchetatorii notează deseori că demnitarii României, în exerciţiu la acea vreme, „au continuat să accepte cumpărarea de doze de vaccin în cantităţi uriaşe, enorme, fără nicio explicaţie logică.

În plus, de multe ori, când cumpărau vaccinuri, nu se raportau la cantităţile contractate până atunci şi nici nu aveau documente care să justifice acceptarea unui nou contract de către România.

Pentru ce este bănuit Vlad Voiculescu în cumpărarea de vaccinuri

Practic, procurorii DNA îl bănuiesc pe Vlad Voiculescu, ministru Sănătăţii din 23 decembrie 2020 până pe 13 aprilie 2021 de presupusa comitere a două fapte de abuz în serviciu şi a unei fapte de complicitate la abuz în serviciu.

În calitate de ministru al Sănătăţii şi de ordonator principal de credite, în perioada februarie-martie 2021, în contextul în care erau deja contractate 37.588.366 doze vaccin, acesta - în loc să refuze, ar fi acceptat acordul de cumpărare a vaccinului împotriva COVID 19, încheiat între Comisia Europeană şi Pfizer BioNTech, întocmind pe 10 martie 2021 formularul de comandă pentru 8.055.394 doze iniţiale de vaccin Pfizer, deşi numărul de doze deja contractate ( 37,5 milioane ) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Procurorii cred că prin această achiziţie Vlad Voiculescu ar fi prejudiciat bugetul Ministerului Sănătăţii cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziţionate în surplus - respectiv suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA.

Ulterior, Vlad Voiculescu, în aceeaşi calitate dar în condiţiile în care erau deja contractate 45.643.760 doze vaccin ( dintre care 8.055.394 doze vaccin Pfizer acceptate tot de Voiculescu Vlad Vasile în februarie 2021) a acceptat acordul de achiziţie şi pentru 6.390.404 doze iniţiale de vaccin Moderna. Procurorii cred că şi prin această achiziţie ar fi  fost prejudiciat bugetul Ministerului Sănătăţii cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziţionate în surplus, respectiv suma de 149.663.262 euro, la care se adaugă TVA.

În aprilie 2021, acelaşi Vlad Voiculescu, tot ca ministru al Sănătăţii, dar în contextul în care erau deja contractate 52.034.164 doze de vaccin (atât de către acesta cât şi de Tătaru Nelu), pentru „a crea aparenţa de legalitate a achiziţiei unei cantităţi de 4.260.269 doze adiţionale de vaccin Pfizer şi a înlesni efectuarea acestei achiziţii”, ar fi întocmit un prim memorandum (20/9/10/ T.H.G) pentru o nouă comandă de vaccin Pfizer pentru alte 4.260.269 de doze opţionale de vaccin împotriva Covid-19 Pfîzer, în valoare de 66.034.169,60 Euro.

Memorandumul cu pricina ar fi fost înaintat spre aprobare Guvernului în şedinţa din 15 aprilie 2021.

Pentru ce este bănuită Ioana Mihăilă

Procurorii DNA notează că Ioana Mihăilă, ca ministru al Sănătăţii care a condus instituţia în a doua parte a anului 2021, în cursul lunii mai, şi în condiţiile în care România deja contractase 56.294.433 doze de vaccin, ar fi acceptat şi ea un alt acord de cumpărare pentru alte 39.099.623 doze de vaccin Pfizer BioNTech. Ulterior, în ianuarie 2022, printr-o modificare, cele 39 de milioane de doze au devenit 34.099.623 de doze.

Procurorii cred că prin această cumpărare a fost prejudiciat bugetul ministerului Sănătăţii cu 664.942.648,50 euro, la care se adaugă TVA, pentru vaccinurile cumpărate în surplus.

Ulterior, aceeaşi Ioana Mihăilă, dar în complicitate cu Florin Cîţu, premier al României la acea vreme, şi în condiţiile în care fuseseră deja cumpărate 56,2 milioane de doze de vaccin, „pentru a creat apariţia de legalitate a achiziţiei” a aprobat un al doilea memorandum (20/11594/T.H.G), în şedinţa de Guvern din 31 mai 2021, pentru perfectarea achiziţiei.

Procurorii cred că şi Ioana Mihăilă ar fi comis o faptă de abuz în serviciu.

După contractarea tuturor dozelor de vaccin (luna mai 2021), numărul persoanelor care se vaccinau zilnic a scăzut foarte mult (aproximativ 64.000 persoane/zi la 31 mai, aproximativ 32.000 persoane/zi la 15 iunie, pe fondul scăderii numărului de persoane infectate ceea ce a avut drept consecinţă rămânerea unor stocuri uriaşe de doze de vaccin care în cele din urmă au expirat sau urmează să expire.

În privinţa dozelor de vaccin contractate care erau livrate sau urmau să fie livrate în ţară, indiferent dacă erau utilizate sau nu, România trebuia să le plătească chiar dacă refuza recepţionarea lor.

Pentru ce este suspectat şi Florin Cîţu

Pentru cumpărarea de vaccinuri, participarea României la negocierile pentru noile contracte şi angajarea de fonduri erau aprobate de către premierul Florin Cîţu. În data de 11.01.2021. Dar şi în 8 februarie 2021, spun procurorii.

Florin Cîţu, în calitate de premier în exerciţiu al României, este suspectat de o presupusă comitere a două fapte de complicitate la abuz în serviciu, având în vedere că a aprobat cele două memoranduri în şedinţele de Guvern.

În condiţiile în care România deja contractase 52.034.164 doze de vaccin, Florin Cîţu ar fi aprobat cele două memorandumuri, în şedinţele de Guvern din 15 aprilie şi 13 mai 2021, pentru cumpărarea a 4.260.269 de doze opţionale de vaccin BioNTech/Pfîzer, în valoare de 66.034.169,60 Euro, şi pentru alte 39.099.623 doze de vaccin Pfizer.

În dosar procurorii amintesc despre toate achiziţiile de vaccinuri contractate de România în perioada pandemiei, motiv pentru care sunt amintite şi contractările iniţiale făcut de Nelu Tătaru, dar sunt menţionate şi multe alte nume publice care ar fi fost implicate, într-o formă sau alta, în achiziţia de vaccinuri.

Certuri continue între Ministerul de Finanţe şi cel al Sănătăţii pe cumpărarea de vaccinuri

Procurorii DNA amintesc în speţă şi despre o multitudine de adrese şi corespondenţe între Ministerul de Finanţe de la acea vreme şi ministerul Sănătăţii – multe în contradictoriu – legate de cumpărarea excesivă de vaccin pentru România.

Una dintre adresele menţionate este din 15 aprilie 2021 iar prin aceasta MF restituie chiar unul dintre memorandumuri – în formă neavizată, cu o serie de considerente.

Cearta între instituţii pe cumpărarea de vaccin ar fi continuat şi în mai 2021.

Într-o adresă din 12 mai 2021, Ministerul de Finanţe spune următoarele: „Totodată, din datele prezentate rezultă că au fost contractate 65,83 milioane doze de vaccin şi urmează a se contracta 42,09 milioane doze (Pfizer, Novavax şi CureVac), rezultând pentru România un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane. Acest număr total corespunde unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condiţiile extinderii vaccinării la populaţia peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”.

Faptele ar fi fost săvârşite cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize

Toate contractele de achiziţie vaccinuri COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale, fără a avea viza departamentelor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi fără a exista o analiză privind cantitatea necesară de vaccinuri COVID-19 raportat la populaţia eligibilă pentru vaccinare din România, cred procurorii.

DNA crede că datele imputate foştilor demnitari implicaţi în achiziţia de vaccinuri ar fi fost săvârşite „cu încălcarea dispoziţiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane”.

Printre dispoziţiile legale care ar fi fost încălcate de Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în calitate de miniştri ai Sănătăţii -  ordonatori principali de credite, procurorii DNA menţionează articole din Legea 90/2001, din HG 144/2010, din Legea 500/2002, din Ordonanţa 119/1999, din OUG 57/ 2019,

Ei ar fi avut obligaţia legală de a controla aplicarea legilor, inclusiv aplicarea legii 500/2002 privind finanţele publice – care impuneau obligaţia de a fundamenta, justifica şi utiliza, în condiţii de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţă şi eficacitate creditele bugetare repartizate.

DNA lucrează de 2 ani şi 2 luni la dosar. Plus un audit al Curţii de conturi despre facturi suspecte

Iniţial, DNA s-a autosesizat în acest caz în septembrie 2021.

Ulterior, procurorii DNA au primit sesizări şi de la Curtea de Conturi privind nereguli în achiziţia de vaccinuri în România.

Curtea de Conturi sesiza şi ea că au fost „reduse scriptic retroactiv în mod nejustificat” cantitatea iniţială de doze de vaccin care fusese deja livrată României (8,5 milioane de doze) la o cantitate mai mică ( 6,9 milioane de doze), operaţiunile fiind însă înregistrate în contabilitate, ceea ce ar fi ridicat suspiciuni cu privire la efectuarea tranzacţiilor.

De asemenea, echipa de audit a Curţii de Conturi ar fi descoperit facturi emise de Pfizer România în anul 2021 care nu fuseseră achitate de către Ministerul Sănătăţii, în valoare cumulată de 397.273.509,78 lei, comparativ cu soldul din contabilitate în valoare de 395.551.566,18 lei.

S-a constatat că diferenţa în sumă de 1.721.943,60 lei provine din faptul că nu a fost înregistrată în evidenţa financiar-contabilă factura nr. 990231250 /01.01.2021 şi din înregistrarea dublă a facturii nr. 9902312596 /18.01.2021 în valoare de 615.802,86 lei.

Cu toate acestea, fără a verifica realitatea sumelor datorate înregistrate în evidenţa financiar-contabilă, la data de 12.07.2022, Ministerul Sănătăţii a plătit către Pfizer Romania SRL suma de 397.273.509,78 lei, fiind cauzat un prejudiciu în valoare de 615.802,86 lei (plata dublată a facturii nr. 9902312596/18.01.2021).

În iulie 2023, DNA a reunit dosarele legate de achiziţia de vaccinuri şi a continuat cercetările într-un singur dosar.

Procurorul DNA care instrumentează dosarul este George Adrian Matei, procurorul şef delegat al Secţiei I a DNA, care a obţinut în 2019 şi condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

În iulie 2023, într-un interviu în exclusivitate pentru Aleph News şi Mediafax, Marius Voineag, procurorul şef al DNA, spunea că instituţia pe care o conduce are „câteva dosare serioase pe pandemie” iar „câteva vor genera ceva impact”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici