Dosarul Zambaccian, retrimis la DNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi, retrimiterea dosarului Zambaccian - în care Adrian Năstase şi soţia lui sunt acuzaţi de corupţie - la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea urmăririi penale.

2 afișări
Imaginea articolului Dosarul Zambaccian, retrimis la DNA

Dosarul Zambaccian, retrimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale

De asemenea, instanţa a decis ridicarea măsurilor asiguratorii în acest caz. Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs la Completul de nouă judecători al instanţei supreme.

Avocatul fostului premeir Adrian Năstase, Gheorghe Diaconescu, a declarat, joi, că decizia instanţei supreme este în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale şi că, neprocedându-se potrivit legii în timpul cercetării penale, clientului său i s-au încălcat în mod grav drepturile procesuale.

"Sentinţa Secţiei penale (a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - n.r.) este perfectă, în consonanţă cu decizia Curţii Constituţionale. Referitor la răspunderea ministerială, trebuia să fie sesizată Comisia specială din Administraţia prezidenţială, în vederea întocmirii unui raport pe care să îl prezinte apoi preşedintelui cu propunerea de trimitere în judecată sau clasare. Pentru că domnul Adrian Năstase era şi membru al Parlamentului, era necesară o cerere din partea Camerei Deputaţilor, pe baza raportului întocmit de Cameră. Or, neprocedându-se potrivit legii, i s-au încălcat în mod grav drepturile procesuale. Este însă necesar ca acest material să fie transmis Comisiei speciale, pentru a se pronunţa şi pentru a se vedea dacă sunt temeiuri pentru trimiterea în judecată de către preşedintele României", a declarat avocatul Gheorghe Diaconescu.

Şeful Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA)  Daniel Morar a declarat, joi, că va face recurs împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul Zambaccian la DNA.

Morar a apreciat că decizia Curţii Constituţionale în acest caz poate acţiona doar pentru viitor, nu retroactiv.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi, retrimiterea dosarului Zambaccian - în care Adrian Năstase şi soţia lui sunt acuzaţi de corupţie - la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea urmăririi penale.

De asemenea, instanţa a decis ridicarea măsurilor asiguratorii în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici