Fostul preot de la Tanacu rămâne cu condamnarea de şapte ani

Instanţa supremă a respins, marţi, recursul Parchetului în cazul fostului preot de la Tanacu, Daniel Corogeanu şi a celor patru măicuţe acuzate de uciderea prin exorcizare a Irinei Cornici, astfel că cei cinci vor avea de executat pedepse cuprinse între şapte şi trei ani de închisoare.

5 afișări
Imaginea articolului Fostul preot de la Tanacu rămâne cu condamnarea de şapte ani

Fostul preot de la Tanacu rămâne cu condamnarea de şapte ani

După anunţarea verdictului, avocata Maria Ilisei Vasi - reprezentanta preotului şi celor patru măicuţe - a declarat că în acest dosar va epuiza toată căile extraordinare de atac posibile, respectiv va formula o contestaţia în anulare sau revizuirea pe fond a cazului.

Avocata a susţinut că pe parcursul acestui proces au apărut probe noi, care nu au putut fi înaintate.

Potrivit legii, în faza de recurs nu se mai administrează probe, ci se verifică legalitatea deciziei instanţei inferioare.

Marţi, judecătorii instanţei supreme au respins atât recursul Parchetului, cât şi pe cel al inculpaţilor, menţinând decizia Curţii de Apel Alba-Iulia din septembrie 2007, care a hotărât reducerea cuantumul pedepselor aplicat de instanţa de fond celor cinci inculpaţi din dosarul Tanacu.

Curtea de Apel Alba-Iulia a redus pedeapsa dată preotului Corogeanu de la 14 la şapte ani de detenţie, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Măicuţa Nicoleta Sofia Arcălianu a primit şase ani de închisoare, iar Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel câte cinci ani, pentru aceeaşi infracţiune.

Totodată, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au obligat pe inculpaţi la plata a 200 de lei cheltuieli judiciare către stat.

În urmă cu două săptămâni, cei cinci inculpaţii, avocaţii lor şi reprezentantul Parchetului şi-au susţinut pledoariile finale în faţa magistraţilor instanţei supreme.

Parchetul instanţei supreme i-a acuzat pe preotul Petru Daniel Corogeanu şi pe măicuţele Nicoleta Sofia Arcălianu, Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel de lipsire de libertate în mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea victimei Maricica Irina Cornici.

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori, ei susţinând că au recurs la această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop. Măicuţa a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, murind trei zile mai târziu.

Potrivit unui comunicat de la acea vreme al Ministerului Public, la examenul necroptic s-au evidenţiat multiple leziuni traumatice, cu caracter vital, de tipul echimozelor, escoriaţiilor, precum şi leziuni cu aspect de traumă termică, medicul legist apreciind că acestea s-au produs în condiţiile contenţiei victimei, într-o stare de agitaţie psihomotorie severă.

Pe toată durata procesului, avocaţii acuzaţilor au susţinut nevinovăţia celor cinci, invocând culpa cadrelor medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici