Kovesi cere DNA şi DIICOT să analizeze restituirile dosarelor de la instanţe la parchete

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, este nemulţumită de restituirile dosarelor trimise pentru judecare instanţelor, astfel că a solicitat DNA şi DIICOT o analiză asupra retrimiterii cauzelor în speţă.

2 afișări
Imaginea articolului Kovesi cere DNA şi DIICOT să analizeze restituirile dosarelor de la instanţe la parchete

Kovesi cere DNA şi DIICOT să analizeze restituirile dosarelor de la instanţe la parchete

Mai mult, Kovesi spune că în urma punctelor de vedere ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze aspectele, pentru că nefinalizarea respectivelor cauze complexe afectează încrederea în actul de justiţie.

"Nu comentez hotărârile judecătorilor. Restituirile dosarelor nu sunt definitive, soluţiile fiind atacate cu recurs şi apel de către procurori. Însă, în cazul unor retrimiteri a dosarelor din motive de vicii de procedură, de ce aceste cauze nu s-au restituit imediat şi au stat pe rolul instanţelor mai mult de un an", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, procurorul general Codruţa Kovesi.

Totodată, Kovesi subliniază faptul că nu sunt imputabile procurorilor de caz soluţiile instanţelor de restituire pe motiv de neconstituţionalitate ale unor prevederi legislative.

"Nu putem imputa procurorului de caz faptul că nu a prevăzut că anumite prevederi vor fi declarate neconstituţionale după ce dosarele au fost trimise instanţelor de judecată", a explicat Kovesi.

Totodată, procurorul general spune că este important de ştiut dacă procurorul sau judecătorul, ori problemele de interpretare sau aplicare a legii conduc la restituirea dosarelor către Parchete.

Procurorul general va iniţia o dezbatere profesională cu procurori, judecători şi avocaţi privind incidentele de procedură care dau senzaţie că nu este cunoscută legea şi care conduc la neîncrederea cetăţeanului în justiţie.

În ultima perioadă, instanţele au decis retrimiterea mai multor cauze la procurori pentru refacerea urmăririi penale sau pentru clarificarea anumitor probleme procedurale ridicate în instanţă. Printre dosarele retrimise procurorilor se numără Loteria, Zambaccian, Rompetrol şi cel al judecătoarei Andreea Ciucă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici