Modificări legislative în contextul desfiinţării SIIJ, puse în transparenţă

85 afișări
Imaginea articolului Modificări legislative în contextul desfiinţării SIIJ, puse în transparenţă

Modificări legislative în contextul desfiinţării SIIJ, puse în transparenţă

Proiectul vizează două modificări. Este vorba, în primul rând, de majorarea numărului de procurori care pot activa în cadrul Secţiei de urmărire penală din cadrul PÎCCJ şi din cadrul parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Apoi, modificările aduse legislaţiei prevăd şi modalitatea de selectare a procurorilor care se ocupă de dosarele magistraţilor.

În prezent, procurorii îşi depun candidaturile la Consiliul Superior al Magistraturii, plenul CSM aprobă şi nominalizează viitorii procurori cu atribuţii în investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, după care Procurorul General îi numeşte.

„Pentru a simplifica procedura în cazul în care nu îşi exprimă opţiunea procurorii, Procurorul General va propune, din oficiu, procurorii, iar CSM îi va numi. Este nevoie de această modificare pentru a facilita ocuparea cât mai rapidă a schemei de personal din cadrul structurii fostei SIIJ. La acest moment, din 59 de posturi, ocupate sunt 38, deficitul fiind de o treime dintre posturi. La Parchetul General sunt doar 3 procurori din necesarul de 14”, arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit MJ, textul proiectului de lege este agreat cu toţi actorii implicaţi în procedură, Procurorul General şi conducerea CSM, dar şi cu Comisia Europeană.

Proiectul vine şi ca urmare a urmare a Raportului din 2022 privind statul de drept, prin care României i s-a recomandat „să ia măsuri pentru a răspunde aspectelor problematice nesoluţionate legate de investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor din justiţie, ţinând seama de standardele europene şi de avizele relevante ale Comisiei de la Veneţia”. În plus, una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic şi a capacităţii instituţionale a sistemului post-SIIJ.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că este preocupată de această temă, cunoscând volumul mare de activitate al structurilor menţionate, precum şi nevoia de a avea un număr cât mai mare de procurori în cadrul acestora, în vederea eficientizării activităţii în dosarele în care sunt vizaţi magistraţii.

Totalul dosarelor preluate de la fost SIIJ plus cele nou înregistrate este de 10.035, iar 6.338 dintre acestea sunt soluţionate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici