Morar va cere aviz la propunerile de arestare a procurorilor Dumitru şi Cojocaru

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat, marţi seară, că a venit la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu două solicitări de aviz privind propuneri de arestare, pentru procurorii Gheorghe Dumitru şi Eugen Cojocaru.

2 afișări
Imaginea articolului Morar va cere aviz la propunerile de arestare a procurorilor Dumitru şi Cojocaru

Morar va cere aviz la propunerile de arestare a procurorilor Dumitru şi Cojocaru

"Ieri (luni - n.r.), procurorii s-au pronunţat pentru Gheorghe Dumitru, au acordat aviz pentru reţinerea lui, dar nu s-au pronunţat pentru Eugen Cojocaru, întrucât din cei şase membrii ai CSM, practic patru s-au abţinut de la vot. Au fost iniţial două abţineri, anterior deliberărilor şi dezbaterilor colegii şi-au exprimat motivele pentru care nu pot să participe la vot. Unul dintre procurori a invocat un motiv de rudenie şi celălalt alt motiv. Au rămas patru din membrii care asigurau cvorumul legal pentru dezbateri, iar ulterior hotărârii, am observat că din patru, sunt doar două voturi de încuviinţare şi doi colegi care nu şi-au exprimat voturile, încălcând în modul acesta legea. Ei erau obligaţi să voteze cu da sau nu. CSM este un for decident, nu vin acolo să ne spună că nu au luat o decizie. Cu siguranţă că acest lucru a fost intenţionat, doar nu din culpă", a declarat Daniel Morar la sosirea la sediul CSM.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie, potrivit procedurii, să avizeze propunerea procurorilor anticorupţie privind arestarea preventivă a magistraţilor, aceştia neputând fi prezentaţi instanţei de judecată fără acest aviz.

În acest sens, Secţia de procurori a CSM s-a întrunit, marţi seară, pentru a se pronunţa cu privire la solicitarea de aviz formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind propunerile de arestare în cazul lui Gheorghe Dumitru - reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie, după obţinerea, cu o zi în urmă, a avizului necesar din partea Secţiei de procurori - şi a lui Eugen Cojocaru.

La sediul CSM au mai venit şi procurorul general al României, precum şi procurorul care se ocupă de instrumentarea cazului fraudării examenului pentru promovarea în funcţii de conducere pentru magistraţi, Lucian Papici.

Anerior, surse judiciare anunţau că procurorii anticorupţie vor cere aviz şi pentru propunerea de arestare preventivă a procurorului Eugen Cojocaru.

Secţia pentru procurori s-a întrunit, luni seară, pentru avizarea propunerii DNA referitor la reţinerea pentru 24 de ore a magistraţilor Gheorghe Dumitru şi Eugen Cojocaru. Avizul CSM l-a vizat doar pe Gheorghe Dumitru, în cazul lui Eugen Cojocaru, nefiind întrunit numărul de voturi necesar.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, că imposibilitatea obţinerii avizului pentru reţinerea procurorului Eugen Cojocaru din cauza neîntrunirii numărului de voturi demonstrează că Secţia pentru procurori a CSM nu a vrut să-şi asume răspunderea, blocând ancheta procurorilor anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici