În dimineața zilei de 22 iulie, Comisia pentru Activitate Polițienească din Parlamentul Ucrainei se întrunește pentru o ședință foarte scurtă, de aproximativ 5 minute.
Ședința este prezidată de vicepreședintele comisiei, Maksym Pavliuk.
Se votează un amendament la proiectul de lege nr 12414, dar conținutul exact al acestuia nu este discutat.
De asemenea, nu este prezentat niciun tabel comparativ cu amendamentele pentru a doua lectură, ceea ce înseamnă că membrii comisiei au votat „pe încredere”, fără să știe exact ce votează.
Mai târziu, în aceeași zi, deputata independentă Iulia Iațîk, președinta subcomisiei pentru legislația penală, declară că ședința a fost organizată într-un mod dubios, iar conținutul amendamentului nu este cunoscut de membrii comisiei.
Ea mai spune că, atunci când deputații care au votat „pentru” în comisie vor înțelege ce au votat, s-ar putea să nu mai susțină amendamentul.
„Comisia s-a reunit dimineața, timp de literalmente cinci minute, s-a votat un număr de amendament și s-a închis, iar conținutul amendamentului votat nici măcar nu a fost discutat. Astfel, membrii comisiei au votat pentru a recomanda Parlamentului adoptarea în a doua lectură a proiectului de lege „Pentru modificarea Codului de Procedură Penală al Ucrainei privind particularitățile anchetei prealabile în cazul infracțiunilor legate de dispariția persoanelor în circumstanțe speciale, în condiții de lege marțială”, nr. 12414.
Modul în care au fost convocați și cum a fost anunțată ședința comisiei este discutabil”, a spus Iațîk, ulterior, într-un comentariu pentru publicația Ukrinform.
Proiectul de lege nr. 12414 este adăugat oficial pe ordinea de zi a Parlamentului Ucrainei și este anunțat de deputatul Iaroslav Jeleznîak pe Telegram.
Proiectul vizează „particularitățile anchetelor prealabile în cazuri de dispariții în condiții speciale în timpul legii marțiale”, dar, în realitate, au fost inserate amendamente de ultim moment care ar afecta grav instituțiile anticorupție NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei) și SAP (Parchetul Specializat Anticorupție).
Anastasia Radina, președinta Comisiei Anticorupție, atrage atenția pe Facebook că SAP (Parchetul Specializat Anticorupție) riscă să devină o instituție decorativă, că atât NABU (Biroul Național Anticorupție al Ucrainei) cât și SAP vor fi subordonate Procurorului General.
NABU și SAP emit o declarație oficială, în care cer deputaților să nu voteze proiectul, deoarece ar distruge independența sistemului anticorupție, avetizează că șeful SAP va deveni o figură de decor și că NABU și-ar pierde independența și ar deveni o subdiviziune a Parchetului General.
În comentariul oferit publicației Ukrinform, deputata independentă Iulia Iațîk a mai spus:
„Nu a existat un tabel general al amendamentelor. Mulți membri ai comisiei nu au înțeles ce votau, pentru că nu au văzut conținutul complet al amendamentului. Prin urmare, au votat doar „pe încredere”, pe baza a ceea ce s-a spus. Dar s-a dovedit că existau și alte amendamente. Prin urmare, chiar și acei deputați din comisie care au susținut proiectul în comisie, s-ar putea să nu-l voteze în plen”.
În același timp, ea crede că vor fi suficiente voturi în Radă pentru a lipsi NABU de independență.
„Am vorbit cu unii reprezentanți ai facțiunilor. Impresia în sală este că există voturi. Eu nu voi susține proiectul, pentru că asta e, în esență, conducere autoritară. Dar acei deputați care au dosare penale la NABU sau care au probleme controversate sau anchete în desfășurare, vor susține această poveste. Nu știu cum va vota opoziția, dar voturi sunt în Radă”, a adăugat ea.
Publicația Ukrinform critică proiectul pentru că propune modificări semnificative în Codul de Procedură Penală, extinzând prerogativele Procurorului General asupra anchetelor în condiții de lege marțială — ceea ce poate submina independența anti-corupție (NABU/SAP).
Jurnaliștii de la Kyiv Independent atrag și ei atenția asupra derapajelor legislative extrem de periculoase, patronate de Zelenski.
În editorialul intitulat „Zelenski tocmai a trădat democrația și pe toți cei care luptă pentru ea”, aceștia scriu:
„Un vot în Parlament, condus de parlamentarii loiali președintelui Volodimir Zelenski, a eliminat astăzi independența principalelor instituții anticorupție ale Ucrainei — Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAP). Zelenski a semnat legea în aceeași zi.
Conform noii legi, procurorul general — o figură cunoscută pentru lipsa de independență — va superviza acum anchetele anticorupție, ceea ce înseamnă o inversare completă a sistemului creat tocmai pentru a fi autonom față de celelalte structuri de forță.
În practică, asta înseamnă că biroul lui Zelenski va putea opri anchetele cu un simplu telefon.
Această măsură nu este un incident izolat, ci face parte dintr-o represiune de proporții.
Votul din Parlament a venit după un val fără precedent de percheziții desfășurate cu o zi înainte la zeci de ofițeri NABU, sub pretexte variind de la acuzații de trafic de droguri până la accidente auto petrecute în urmă cu patru ani. Șeful NABU a declarat că unele percheziții au fost violente.
O publicație locală a relatat că ofițerii ar fi forțat ochii unui detectiv NABU pentru a-i debloca telefonul protejat prin recunoaștere facială.
Acțiunea vine și în contextul intensificării urmăririi penale împotriva celui mai cunoscut activist anticorupție din Ucraina, un critic vocal al lui Zelenski.
Această represiune este desfășurată de agenții de aplicare a legii, parlamentari și persoane controlate de președintele Zelenski. Nu există dubii cu privire la cine poartă responsabilitatea pentru asta.
Președintele Zelenski face o alegere: aceea de a submina instituțiile democratice ale Ucrainei în încercarea de a-și extinde propria putere.
De ce acum? Agențiile anticorupție atacate au fost o bătaie de cap pentru elita politică — așa cum și trebuie să fie. Ele au investigat parlamentari ai partidului lui Zelenski și apropiați ai președintelui. Însă, cu doar câteva săptămâni în urmă, l-au vizat pe prietenul apropiat al acestuia, fostul vicepremier Oleksii Cernîșov, făcându-l suspect într-un dosar legat de acapararea ilegală de terenuri. Există informații potrivit cărora și alți apropiați ai lui Zelenski erau sub investigație” se arată în editorialul publicat de Kyiv Independent.
În continuare, în editorial se arată că subminarea instituțiilor anticorupție, înființate în anii ce au urmat Revoluției EuroMaidan, este un atac deosebit de periculos la democrație.
„A fost nevoie de viețile acelor protestatari și de ani întregi de muncă pentru a construi o infrastructură anticorupție independentă în Ucraina — o realizare majoră pentru o democrație tânără.
Acum, președintele Zelenski caută să o desființeze pentru a-și proteja apropiații și a-și extinde puterea”, se arată în editorial, care mai comentează că războiul a creat un context favorabil acestui demers.
Proiectul de lege votat pe 22 iulie 2025 în Parlamentul Ucrainei este criticat pentru atacul adus libertății justiției, pentru slăbirea mecanismelor care asigură investigații independente în cazurile de corupție de rang înalt, pentru că s-a creat riscul ca instituțiile anticorupție să devină subordonate Procurorului General, care este numit politic.