Premieră în Justiţie. Procesele civile şi penale se vor putea desfăşura online în perioada stării de alertă

  • Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că în perioada stării de alertă procesele civile şi penale se pot desfăşura online.
  • Legea care prevede acest lucru a intrat în vigoare în 2 mai, a transmis ministerul.
344 afișări
Imaginea articolului Premieră în Justiţie. Procesele civile şi penale se vor putea desfăşura online în perioada stării de alertă

Legea elaborată de Ministerul Justiţiei toamna trecută şi intrată în vigoare în data de 2 mai 2021 prevede că, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale se pot desfăşura online. Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză.

„În procesele civile - când este posibil, cu acordul părţ̦ilor, instanţ̦ele pot hotărî ca şedinţele de judecată să se desfăşoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferinţă. În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferinţă, fără a fi necesar acordul acestora”, a informat Ministerul Justiţiei.

Conform instituţiei, dispoziţiile nu se aplică în următoarele cazuri:

  • audierea în cursul urmăririi penale
  • judecarea cauzelor cu inculpaţi minori
  • cauzele privind reabilitarea judecătorească
  • şedinţele de judecată declarate nepublice

Aceste dispoziţii se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

„Ne dorim ca desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale. În acest sens, Ministerul Justiţiei lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, au mai anunţat reprezentanţii ministerului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici