SCANDALUL MOMENTULUI în România. Directorul Unifarm, anchetat de DNA pentru luare de mită. Cine este Adrian Ionel, cu ce se ocupă compania de stat UNIFARM şi ce afaceri are

  • Directorul companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, pus sub control judiciar, pentru 60 de zile
  • DNA îl acuză că a cerut unui reprezentant al unei firme private suma de 760.000 de euro
  • Potrivit procurorilor, banii au fost ceruţi pentru ca UNIFARM să acorde un contract de achiziţie de măşti şi combinezoane companiei
5938 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL MOMENTULUI în România. Directorul Unifarm, anchetat de DNA pentru luare de mită. Cine este Adrian Ionel, cu ce se ocupă compania de stat UNIFARM şi ce afaceri are

Directorul companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, de DNA

Directorul companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, de DNA.

Procurorii îl bănuiesc că a cerut unui reprezentant al unei firme private, al cărei nume nu este furnizat de DNA, suma de 760.000 de euro, bani cu care Unifarm să atribuie un contract de achiziţie pentru 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti. Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc la un restaurant din Capitală.

DNA spune, într-un comunicat de presă, că ar fi fost livrate, într-o primă tranşă, 26.000 de combinezoane şi 1 milion de măşti care, spun procurorii, ar fi neconforme. Măsura de impunere a controlului judiciar înseamnă că Adrian Ionel nu va putea să-şi exercite funcţia de director Unifarm şi nu va putea părăsi Capitala fără acordul autorităţilor.

Reacţia lui Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm

Sunt nevinovat şi aştept să pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Unifarm, Adrian Ionel.

Reacţia ministrului Sănătăţii

„Am solicitat Consiliului de Administraţie al UNIFARM să se întrunească de urgenţă şi să se ia o decizie în ce priveşte calitatea de director general a lui Adrian Ionel. Aştept această reacţie a Consiliului de Administraţie şi voi semna şi ordinele”, a spus Nelu Tătaru.

„Noi am avut în ultima lună Corp de control la Unifarm, la fel cum a fost şi de la Ministerul de Finanţe în urma unor sesizări, dar organul care conduce este Consiliul de Administraţie. Noi am făcut solicitarea de întrunire a acestui CA. În măsura în care nu se ia o decizie, voi solicita demiterea atât din funcţia de director general, cât şi din Consiliul de Administraţie a domnului Adrian Ionel”, a adăugat ministrul.

Cine este Adrian Ionel

Adrian Eugen Ionel  conduce Unifarm din anul 2012. Procurorii îl acuză  ocupă  ilegal funcţia de director general al UNFARM. Anchetatorii susţin că , în calitate de membru în consiliul de administraţie al companiei, s-a votat singur pentru a ocupa funcţia de director general. 

Despre parcursul său au apărut multe informaţii în spaţiul public.  A absolvit Dreptul la Spiru Haret.Apoi , şi-a completat studiile  la Academia Naţională de Informaţii din cadrul SRI. Este absolventul unui masterat în Managementul informaţiilor .În 2012, a fost numit pentru prima oară director la UNIFARM în vremea în care Victor Ponta era ministru interimar al Sănătăţii. 

În august 2015, Adrian Ionel a fost detaşat la Institutul Cantacuzino, fiind numit de ANCSI-ul din subordinea ministrului Educaţiei de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu. Detaşarea a durat doar câteva luni. După căderea Guvernului Ponta s-a întors la Unifarm. La începutul anului 2016 a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar în luna iunie, a reuşit să obţină  calitatea de director general al companiei aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, condus, la acea vreme, de Vlad Voiculescu.

Ce este UNIFARM? 

Ministerul Sănătăţii are în subordine două companii: Antibiotice Iaşi şi Unifarm.  Compania Naţională UNIFARM este una cu vechime în România. A fost înfiinţată în anul 1935 şi, de-a lungul timpului, a avut mai multe denumiri.

Compania Naţională Unifarm livrează medicamente şi materiale sanitare cu prioritate către sistemul public de sănătate, spitale, dar şi către farmacii. Compania colaborează cu Ministerul Sănătăţii pentru a asigura reţelei sanitare de stat medicamente, aparatură şi echipamente sanitare , vaccinuri, reactive, produse atât de companiile farmaceutice din ţară cât şi din import, susţinând astfel programele naţionale de sănătate. 

Compania UNIFARM a luat 230 de milioane de euro credit de urgenţă direct de la Trezoreria Statului pentru a cumpăra materiale medicale necesare în perioada epidemiei de Covid 19. Unifarm are în Capitală depozite cu peste 5.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, dar şi o reţea de spaţii frigorifice în toată ţara, prin Direcţiile de Sănătate Publică. Depozitele sunt dotate cu tehnologie de ultimă generaţie care controlează şi monitorizează temperatura şi umiditatea încăperilor, astfel încât medicamentele şi produsele sanitare să fie păstrate în condiţii optime. 

UNIFARM se ocupă şi cu efectuarea de studii de prognoză privind necesarul de medicamente anual al populaţiei.

Ce afaceri are Unifarm 

Unifarm a avut o cifră de afaceri de 119 milioane de lei în 2018, de peste două ori mai mare decât în 2017, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania a înregistrat în 2018, cel mai recent an pentru care există date disponibile, un profit de circa 300.000 de lei, de patru ori mai mic decât în anul anterior. Compania are 40 de angajaţi.

În cinci ani, afacerile Unifarm au crescut de trei ori, iar profitul s-a diminuat de 12 ori, arată datele Finanţelor. În 2014, de exemplu compania a marcat un profit-record de 3,6 milioane de euro.

Măştile vândute de Unifarm, neconforme. Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere demiterea directorului Adrian Ionel

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), martor în scandalul achiziţiilor Unifarm, a declarat într-un interviu pentru Mediafax, după ce Adrian Ionel a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, că măştile cumpărate de Unifarm erau non-medicale, fără certificat de conformitate, şi apoi ele erau vândute Ministerului Sănătăţii.

Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Adrian Ionel de cinism şi a afirmat că acesta are şi complici.„Afirm public acum că e vorba şi despre alţi funcţionari din cadrul Unifarm care sunt complici la luare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri. Vorbim despre mai multe fapte”, a declarat pentru Mediafax deputatul USR. 

Potrivit lui Ungureanu, măştile neconforme au ajuns atât în spitale, cât şi la primarii de sector din capitală, au ajuns şi la DSP-uri, „au fost vândute şi poliţiştilor”.

Ion Cristoiu, despre scandalul momentului în România: Directorul UNIFARM este al "băieţilor". A primit ordin să se lase anchetat

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că Ionel Eugen Adrian, director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost folosit de servicii pentru a crea falsa impresie că guvernanţii reacţionează la acuzaţiile că se folosesc de starea de alertă pentru a face afaceri prin achiziíi aranjate.

Ion Cristoiu spune că Ionel Eugen Adrian a făcut Academia SRI, o dovadă că este omul serviciilor fiind faptul că nu a fost reţinut, ci pus sub control judicialr 60 de zile pentru acuzaţia că ar fi cerut mită 700.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziţii măşti de protecţie şi combinezoane.

În opinia sa, directorul UNIFARM s-a lăsat anchetat pentru ca guvernanţii să dea impresia că reacţionează la criticile şi semnalele publice tot mai insistente privind achiziţiile cu cântec din timpul crizei coronavirusului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici