Soţul lui Puwak, trimis în judecată în cazul fraudelor cu fonduri europene

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, joi, pe Iosif Mihai Puwak, soţul lui Hildegard Puwak, pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul comunităţilor europene.

3 afișări

Anchetatorii susţin, într-un comunicat de presă remis, joi, că au probe care atestă că, în 10 ianuarie 2001, societatea Geroconstruct, prin reprezentantul legal Iosif Mihai Puwak, a transmis Centrului Naţional "Leonardo Da Vinci" o cerere de finanţare nerambursabilă împreună cu proiectul intitulat "Pregătirea tinerilor muncitori în domeniul construcţiilor de locuinţe privind dezvoltarea de noi tehnologii pentru execuţia instalaţiilor sanitare şi de încălzire". În cerere, firma administrată de Puwak solicita o finanţare nerambursabilă de 39.000 de euro, în cadrul Programului de acţiune comunitară în domeniul formării profesionale, faza a doua (2000 – 2006), exerciţiul 2001, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

După depunerea şi evaluarea proiectului, la data de 24 aprilie 2002, acesta a fost selectat în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile, iar ulterior, în 26 aprilie 2002 a fost perfectat un contract între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională "Leonardo Da Vinci" şi SC "Geroconstruct" SRL , reprezentat legal de către inculpatul Iosif Mihai Puwak.

Conform contractului, se aloca suma de 40.200 de euro pentru implementarea proiectului sus-menţionat, care avea ca principal obiectiv realizarea unui plasament în străinătate pentru opt săptămâni, începând cu data de 15 mai 2002, până la data de 09 iulie 2002, la care să participe 15 stagiari, "numai persoane angajate cu carte de muncă în cadrul unităţii contractante sau a unităţii de trimitere", precizează procurorii DNA.

"Inculpatul Puwak Iosif Mihai a schimbat destinaţia legală a banilor alocaţi din fonduri publice de către Centrul Naţional «Leonardo Da Vinci» din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin utilizarea acesteia în interes personal şi pentru plata unor costuri neeligibile. De asemenea, în perioada 27.05.2003 – 03.09.2003 a schimbat, în mod repetat, destinaţia legală a fondurilor provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene, reprezentând plată intermediară acordată în cadrul Programului de acţiune comunitară în domeniul formării profesionale de către Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională «Leonardo Da Vinci», în scopul realizării proiectului de mobilităţi, utilizând-o în mod nelegal pentru achitarea unor debite ale firmei Geroconstruct SRL care nu aveau nici o legătură cu implementarea proiectului", arată procurorii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici